Кокосова олія зараз переживає пік популярності як корисний та природний засіб. Але, схоже, ця популярність ґрунтується на агресивному маркетингу, а не на реальних наукових дослідженнях. Принаймні, у брошурі, виданій нещодавно Американською кардіологічною асоціацією, кокосову олію було названо шкідливою для здоров’я, інформує sutura.org.ua

Брошура розглядає всі аспекти вживання жирів і ризику розвитку серцевих захворювань, і розділ про кокосове масло зовсім невеликий, але дуже інформативний. У публікації говориться, що 72% опитаних людей висловили впевненість у тому, що кокосова олія належить до “здорового харчування”. Цю впевненість підтримують 37% дієтологів.

Тенденція є помітною і в медіапросторі. Журнали та блоги переповнені описами кокосової олії як засобу майже від усіх проблем. Наприклад, її рекомендують для підтримання імунітету, функцій мозку, травлення і навіть у якості замінника гормональних препаратів.

Кокосову олію вважають корисною через високий вміст лауринової кислоти, яка здатна збільшувати рівень ліпопротеїнів високої щільності у крові. Ліпопротеїни високої щільності вважаються “гарним” холестерином, який не збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Однак останні дослідження показують, що збільшення рівня ліпопротеїнів високої щільності не приносить такої значної користі для здоров’я. Розумніше зосередитися на небезпечних ліпопротеїнах низької щільності. Лауринова кислота належить до насичених жирів і збільшує їх рівень у крові.

Тобто, збільшуючи рівень ліпопротеїнів і високої, і низької щільності, лауринова кислота в результаті збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Набагато корисніше вживати в їжу не лауринову кислоту, а моно- та поліненасичені жири.

Кокосова олія складається з насичених жирів на 82 %, як, до речі, і пальмова олія — але останні всі намагаються уникнути, а перша асоціюється зі здоровим способом життя. А тепер порівняйте: олія містить лише 63 % насичених жирів, а свиняче сало — 39 %. Тобто сало є більш корисним для вашого серця.

У оливкової олії лише 14 % насичених жирів, у сафлорової — 6 % (менше, ніж у будь-якої іншої), тож якщо вже дотримуватися моди на такі зарубіжні олії, то краще обирати їх.

Американська кардіологічна асоціація розглянула сім клінічних досліджень, які вивчали безпосередньо вплив кокосової олії на рівень ліпопротеїнів у крові. Усі сім виявили підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності, яке порівняно з наслідками вживання жирної м’ясної їжі. Враховуючи ці результати і той факт, що користь кокосової олії для здоров’я ніяк не доведена, асоціація рекомендує уникати її.

Ще одна корисна дія, яку приписують кокосовій олії — антимікробна. Є навіть популярні ЗСЖ-блогери, які рекомендують полоскати олією рот. Але, швидше за все, це дає такий самий ефект, як і полоскання водою — частина бактерій змивається, а ті, що залишилися, відчуваються цілком задоволеними життям.

Принаймні, немає жодного клінічного дослідження, яке б доводило, що кокосова олія вбиває бактериї, що живуть у ротовій порожнині людини. І не варто намагатися замінити олією антибіотики, коли вони потрібні для лікування (такі рекомендації теж можна зустріти в інтернеті).