Чому коли швидко їсти морожене, або пити крижаний напій “заморожується мозок”

Головна / unsorted / Чому коли швидко їсти морожене, або пити крижаний напій “заморожується мозок”

Так говорять про “холодний” головний біль, який виникає, коли ми їмо морожене або ковтаємо крижаний напій дуже швидко. Науковий термін – сфенопалатинова гангліоневралгія. Це спосіб, за допомогою якого організм реагує на різке зниження температури в області піднебіння.

Цей феномен відомий з XIX століття, але офіційне медичне визнання отримав лише у 1988 році. Дослідники, що вивчали це явище, дійшли висновку, що причина “заморожування мозку” – вплив холоду на голову чи рот.

“Заморожування мозку насправді є типом головного болю, який швидко виникає, але так само швидко й минає”, – каже доктор наук Дуейн Годвін з медичного центру Wake Forest. Коли ми випиваємо дійсно холодний напій або занадто швидко їмо морожене, ми різко змінюємо температуру у задній частині горла, у місці, де проходять великі артерії. За словами Годвіна, мозок насправді не може відчувати біль, але холод викликає зміни в крові, і ці відчуття інтерпретуються як больові.

Відомо, що люди, які страждають від мігрені, частіше зіштовхуються із “заморожуванням”. Крім того, виявилося, що “холодний” головний біль можуть відчувати спортсмени, що займаються зимовими видами спорту. “Вивчення цього типу головного болю допомагає нам дізнатися щось нове про механізми головного болю і розробити найкраще лікування для пацієнтів”, – підкреслює Годвін.

Чи є ліки проти “замерзання мозку”? Потрібно просто перестати їсти крижаний десерт. Також можна притиснути мову до піднебіння або випити щось прохолодне, але не крижани, щоб нормалізувати температуру в роті. Як профілактика лікарі радять їсти морожене без поспіху, а також стежити, щоб холодна їжа не торкалася задньої частини піднебіння.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!