Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Чому корисно пити березовий сік
Березовий сік називають живою водою за його здатність оновлювати організм, інформує sutura.org.ua
Березовий сік: коли збирати у 2019 році
Сезон, коли можна збирати березовий сік – з середини березня до початку цвітіння березі. Збирають березовий сік ще на свято Теплого Олексія. Причому із зібраного на Теплого Олексія березового соку робили узвар із прянощами та медом. Його пили за святковою вечерею, щоб набратися сил і бути цілий рік здоровим. А з березових бруньок робили бальзами і ліки від ревматизму.
Для цього після 20-25 березня вирушають у екологічно чистий ліс і тонким шилом роблять укол на дереві завтовшки в руку. Якщо в точці проколу одразу ж виступила крапля березового соку – значить, сік уже пішов. Тобто його вже можна збирати.
Якщо ж чистого, віддаленого від трас лісу поблизу немає, то можна купити березовий сік.
Березовий сік: користь і шкода
Березовий сік – це низькокалорійний продукт (25 ккал на 100 мл), тому його часто п’ють при схудненні.
До його складу входять витамини групи В, магній з калієм (їх поєднання нормалізує артеріальний тиск, зменшує набряки і перешкоджає руйнуванню кісткової тканини), є натрій, медь. Також у ньому є дубильні речовини, фруктоза, органічні кислоти та ефірні олії.
Користь березового соку для жінок пов’язана в першу чергу з його ефектом “схуднення”. Також завдяки сечогінній дії напій корисний вагітним: усуває набряки ног, поповнює в організмі мами та малюка запаси магнію та калію.
Замороженими кубиками березового льоду протирають проблемну шкіру, щоб позбутися від лущення, почервонінь, подразнень та пігментних плям.
Березовий сік рекомендують пити:
- при ангіні, кашлі, туберкульозі, хронічному нежиті, ГРЗ – тобто при захворюваннях, коли потрібно допомогти організму вивести через верхні та нижні дихальні шляхи слизу та гній;
- при каміннях у почках, січовому та жовчному міхурах (починають з малих обсягів);
- при радикуліті, артриті, ревматизмі, подагрі;
- при функціональних розладах шлунково-кишкового тракту, печінки, нірок;
- при серцево-судинних захворюваннях;
- при хронічній втомі, сонливості та депресії;
- при онкології;
- при запальних процесах, особливо в органах сечостатевої системи;
- при інтоксикації будь-якого походження.
Шкода березового соку, кажуть медики, слабка.
Березовий сік: протипоказання
Зловживати березовим соком не рекомендовано тим, хто має алергію на березову пилку, і людям із сечокам’яною хворобою. Також не дають березовий сік немовлятам до півроку.
Березовий сік: скільки можна пити
У лікувальних цілях його п’ють мінімум двічі на день по півсклянки вранці та ввечері.
Загалом лікарі рекомендують пити березовий сік від одного до двох літрів на день.
Березовий сік: заготівля та консервація
Свіжий березовий сік зберігають у холодильнику не більше 2-3 днів, потім він починає втрачати корисні властивості.
Для консервації березового соку на 1 л соку беруть 125 г цукру та 5 г лимонної кислоти. Потім суміш фільтрують, розливають банками і пастеризують, нагріваючи до 80 градусів. Наприкінці банки закручують кришками.
При цьому в сік можна додавати листя м’яти, чебрецю, меліси, звіробою, плоди шиповника та ягоди брусниці.
Також можна приготувати березовий квас: свіжий сік налити в скляну пляшку, додати изюм (4-6 штук на кожний літр) та сахар (по 2 ч. л. на літр). При бажанні можна додати трохи фруктів або ягід, лимонної цедри і т.п.
Багато хто цікавиться, як готувати чай із березового соку – ніяк: готують такий чай не з соку, а із засушеного березового листя. На одну склянку кип’ятку потрібно 2 ч. л. подрібненого листя березі. Залиті кропом листя настоюють близько чотирьох годин. Потім настій проціджують та додають мед за смаком. П’ють його у теплому вигляді 4-5 разів на день по півсклянки.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!