Люди, які регулярно вживають кофе мають набагато менше шансів померти у найближчі 10 років, ніж повністю ігнорують цей напій. При чому не має значення в якому вигляді кава вживається людьми: однакові шанси прожити довше є як у завзятих кавоманів, що віддають перевагу міцному напою власного приготування, так і у адептів кава без кофеїну та розчинного напитку. Бути любителем кофе краще, ніж людиною, яка взагалі не п’є кофе. Про це розповів на своєму офіційному сайті доктор Євген Комаровський, інформує sutura.org.ua

Результати масштабного дослідження

Команда Національного інституту раку використовувала дані людей, які брали участь у великому генетичному дослідженні у Великобританії. я. Вчені з інституту раку відібрали дані тих, хто пив каву, врахували, скільки і яку, і спробували знайти відмінності у кількох генах, що беруть участь у метаболізмі кофеїну. Також було оцінено показники смертності за 10 років досліджень. Виявилося, що у любителів кофе, незалежно від виду споживаного ними напою, ймовірність виникнення різних захворювань і загальна смертність була набагато нижчою, ніж у тих, хто взагалі не вживав кофе.

Хто живе довше: кавомані чи супротивники кави

За 10 років спостереження померло понад 14 000 чоловік, які брали участь у дослідженні. Але серед них було більше тих, хто взагалі не вживав кофе, ніж ті, хто п’є її регулярно чи навіть багато. «Була висловлена ​​стурбованість щодо впливу на здоров’я міцної кави, особливо в учасників із загальними генетичними поліморфізмами, які впливають на метаболізм кофеїну. Проте аналіз не показавши наявності більшого ризику від вживання кави для якогось генетичного варіанту», — резюмували дослідники.

Користь кофе для здоров’я

1 Кофе вважається № 1 серед антиоксидантів — хімічних сполук, які борються з пошкодженням ДНК, викликаних повсякденними факторами, які їх пошкоджують.

2 Кава сприяє зменшенню запальних процесів в організмі, нормалізує вироблення інсуліну, покращує функцію печінки і благотворно діє на стінки кров’яних судин.

3 Є свідчення того, що кава допомагає людям оговтатися від раку товстої кишки, знизити ризик розвитку діабету, раку печінки та хвороби Паркінсона, зменшити запалення, спричинене серцево-судинними захворюваннями та діабетом.

У майбутньому дана команда дослідників планує розбити дані Biobank за типом приготування вживаної кави (розділивши, наприклад, пресований та фільтрований напій), щоб дізнатися, чи не впливає цей фактор на здоров’я людей. У деяких дослідженнях, наприклад, раніше передбачалося, що нефільтрований кофе, зроблений у перколяторах або французьких пресах, може негативно вплинути на рівень холестерину.