Про користь вітамінів ми чуємо майже щодня, але як правильно збалансувати своє харчування і зробити так, щоб організм випромінював здоров’я, цікавити шкірного.
Адже знаючи деякі корисні речі про витамини, можна досягти гарного самопочуття, сяючої шкіри та розкішного волосся.

По-перше, вітаміни не можна вважати поживними речовинами. Вони є каталізаторами, які сприяють нормальному обміну речовин в організмі, але самі по собі не мають енергетичної цінності.

По-другеосновна маса вітамінів не виробляється в організмі людини, а без них повноцінно існувати просто неможливо.

По-третєбагато людей помилково вважають, що в овощах і фруктах знаходяться всі потрібні витамини, але це не так. Вони можуть бути більш-менш надійним джерелом тільки двох витаминів: У тому випадку, якщо набір споживаних овочів та фруктів буде досить різноманітний і великий.

Також існує хибна думка, що найбільше витаминів групи С у цитрусових, але, як не дивно, цього витамину набагато більше в капусті або клубниці. Крім того, у цих фруктах багато залізу, калію, магнію, кальцію та фосфору.

Що стосується вітамінів групи В, їх основним джерелом є м’ясо, печінка, почки, яйця, молоко, вершкове масло і олії, хліб з муки грубої помелу, крупи, що зберігають зовнішню, багату на витамини і мінеральні речовини оболонку(гречана, вівсяна) , пшоно тощо).

По-четверте, важливу роль відіграє склад їжі При переважанні в харчовому раціоні вуглеводів організм потрібує більше витаминів В1, В2 і С. При нестачі в їжі має вживання високорафінованих продуктів (просіяну білу муку, білий рис, сахар тощо), з яких усі витамини видалені в процесі обробки.

Вміст вітамінів у продуктах може істотно змінюватися:

  • при кип’ятінні молока кількість витаминів, що містяться в ньому, значно знижується;
  • у середньому 9 місяців у році європейці споживають овочі, вирощені у теплицях, або після тривалого зберігання – такі продукти мають нижчий рівень вмісту витаминів порівняно з овочами з відкритого ґрунту;
  • після трьох днів зберігання продуктів у холодильнику втрачається 30% витамину С(при кімнатній температурі цей показник становить 50%);
  • при термічній обробці їжі втрачається від 25% до 90–100% вітамінів;
  • на світлі витамини руйнуються(вітамін В2 – дуже активно), витамин А розкладається під впливом ультрафіолетових променів;
  • овочі без шкірки містять значно менше вітамінів;
  • висушування, заморожування, механічна обробка, зберігання в металевому посуді, пастеризація знижують вміст вітамінів у вихідних продуктах;
  • вміст вітамінів у овощах і фруктах дуже широко варіює у різні сезони року.

Нестача вітамінів виникає і у зв’язку з одноманітним раціоном, збільшенням споживання рафінованих, висококалорійних, але бідних витаминами та мінеральними речовинами продуктів харчування (білого хліба, макаронних, кондитерських виробів, цукру, спиртних напоїв тощо); збільшенням у раціоні частинок продуктів, що піддавалися консервації, тривалому зберіганню, інтенсивній технологічній обробці, що неминуче призводить до істотної втрати витаминів.

Сонливість, виснажливість, дратівливість, зниження уваги та пам’яті, схильність до застудних захворювань, втома очей, зниження гостроти зору, сухість та лущення шкіри, поява вугрів, «ячмені», фурункулі, тріщини на губах, розлущування нігтів, бляклість , повільне загоювання пошкоджень на шкірі, кровоточивість ясен при чищенні зубів – все це ознаки гіповітамінозу

Профілактичні вітамінні курси містять дози вітамінів, наближені до добової потреби організму людини. Вони дійсно вирішують завдання профілактики різних захворювань, підвищення адаптації до фізичних та психічних навантажень, оптимізації процесів відновлення після цих навантажень, перенесених захворювань, підвищення працездатності. Лікувальна вітамінотерапія суворо регламентує і тривалість лікування. Курс лікування гіпо- та авітамінозу визначає лікар індивідуально для кожного людини.

Якщо ви бажаєте бути здоровими, сповненими сил та енергії, то необхідно дотримуватися збалансованого харчування та споживати тільки корисну їжу, яку краще готувати на пару та в духовці: так вітамінів втрачається менше.