Мигдальне молоко скрізь. Ви додаєте його до кофе, змішуєте на його основі коктейлі або просто п’єте прямо з коробки. Так, молоко трохи водянисте. Але продукт зроблений з мигдалю, а це означає, що він просто зобов’язаний бути корисним, чи не так?

Скажімо, це не завжди так. За фактом найкориснішим молоком можна вважати соєве, а не мигдальне. Крім того, двом великим виробникам мигдального молока в Америці в останній годині висунули звинувачення за повідомлення на етикетках, що вводять споживача в обман, інформує sutura.org.ua

“Рослинне молоко – відмінна альтернатива для тих, хто не переносить молоко, і скорочує споживання продуктів тваринного походження через будь-які причини”, – каже доктор Шарон Палмер.

Проте, все є не настільки однозначним. Чи підходить вам мигдальне молоко? Давайте вивчимо його склад (на одну чашку):

  • калорії: 39;
  • жир: 3 г;
  • білок: 1,5 г;
  • вуглеводи: 1,5 г;
  • цукор: 0 г;
  • кальцій: 516 мг (52% добової норми).

Порівняйте це з тим, що ви отримаєте в одній чашці несладкого соєвого молока:

  • калорії: 80;
  • жир: 4 г;
  • білок: 7 г;
  • вуглеводи: 4 г;
  • цукор: 1 г;
  • кальцій: 299 мг (29% добової норми).

А вісь, що міститься в одній чашці коров’ячого молока 2 % жирності:

  • калорії: 123;
  • жир: 4 г;
  • білок: 8 г;
  • вуглеводи: 11,8 г;
  • цукор: 12,4 г;
  • кальцій: 295 г (29% добової норми).

Плюси та мінуси вживання мигдального молока

Основний плюс — низький вміст жиру та калорій, що робить його відмінною основою для коктейлів та раціону тих людей, що худнути.

Недолік – низький вміст білка, лише 20 % від того, що ви отримаєте у склянці соєвого молока, та 18 % від чашки коров’ячого молока. Попри те, що миндаль багатий білок, у вигляді молока його вміст різко знижується. Більше того, процент варіюється у продукції різних виробників — іноді це лише 2%. Деякі види мигдального молока збагачені білками, а це означає, що суміш додавання білок бобових, щоб посилити насичуючий ефект напою.

Що стосується кальцію, він варіює від бренду до бренду — від 10 до 45 відсотків добової потреби, залежно від того, чи додається кальцій під час фортифікації.

“Загалом мигдальне молоко — не дуже багате на поживні речовини рослинне молоко, якщо порівнювати його навіть із соєвим, яке схоже за складом на коров’яче молоко”, — каже експерт.

Чи варто його пити?

Якщо ви купуєте упаковане мигдальне молоко час від часу, не використовуючи його як основний джерело питних речовин (білка, кальцію), то мигдальне молоко цілком гарний продукт. Але якщо ви покладаєтеся на рослинне молоко як на важливу частину раціону — наприклад, якщо ви веган чи уникаєте молочних продуктів — виберіть продукт, збагачений їжею, щоб подарувати собі більше користі.

“Читайте етикетки і оббирайте з розумом”, – підсумовує фахівець.