Чому на завтрак варто вживати клітковину

Головна / unsorted / Чому на завтрак варто вживати клітковину

Часом у ранкової метушні, коли потрібно приготувати батьківщині завтрак, зібрати дитину до школи, та й самій виглядати добре, просто не встигаєш чи забуваєш поїсти. Але ж, як відомо, саме завтрак задає тон та заряд бадьорості на весь день. Ми навіть не до кінця розуміємо, наскільки це важливо — не пропускати їжу вранці.

Що їсти на завтрак

Наш завтрак повинен включати суміш макроелементів: білок, вуглеводи, корисні жири, клітковину, мінерали та витамини. І саме клітковина – той самий життєво важливий інгредієнт вашої ранкової трапези. Це складний вуглевод, який людський шлунок не в змозі перетравити. Незважаючи на це, клітковина надзвичайно корисна для мікрофлори кишківника. Найпоширеніший джерело цього макроелементу — стебла та зерна рослин, крупи та овочі. Розчинна клітковина (перебувати переважно у фруктах), перетворюючись на гелеподібну масу, є харчуванням для корисних бактерий. А груба нерозчинна покращує травлення.

Де міститься клітковина

Клітковина міститься в продуктах виключно рослинного походження, оскільки у тваринних клітинах відсутні клітинні стінки. Лідери за вмістом клітковини – сухофрукти, сушені гриби, горіхи, овочі, насіння чіа, висівки, бобові, пшоно, цільні зерна, морква. Багато пектину у яблуках, буряках, сливах, чорній смородині.

Чому потрібно їсти продукти з клітковиною

Клітковина очищає кишківник. Звільняючи його від залишків їжі та різних токсичних речовин, вона очищає весь організм. Клітковина також сприяє схудненню. Через набрякання харчові волокна дають відчуття ситості, на тривалу годину позбавляючи від бажання скуштувати щось та переїсти.

Клітковина приводить до норми рівень глюкози у крові, приймає на собі і виводить з організму холестерин, профілактуючи астеросклероз.

Вживання клітковини вранці добре допомагає підтримувати прискорення метаболізму. Нижче кілька варіантів завтраку, багатого на клітковину:

  • вівсяна каша з лісовими горіхами та сухофруктами (фініки, абрикоси, изюм, сливи);
  • висівки з нежирним грецьким йогуртом, зі сливою та корицею;
  • яйце-пашот на цільнозерновому тості з авокадо та помідорами чері;
  • пудинг з насіння чіа, приготування з нежирного грецького йогурту, несолодкої збагаченої олії мигдального горіху та подрібнених фініків;
  • оладки з цільної пшениці з арахісовим маслом;
  • чорничні млинці або вафлі з цільної пшениці;
  • парфе з ожинового йогурту.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!