Чому нам хочеться солити їжу і потрібно це робити

Головна / unsorted / Чому нам хочеться солити їжу і потрібно це робити

Палітра смакових уподобань у людини формується під впливом безлічі факторів. Саме тому, напевно, не існує людей, які мали б повністю ідентичні гастрономічні уподобання. Багато харчових звичок формуються у детстві. На думку деяких учених, на ті, які смаки будуть надавати перевагу людині у дорослому віку, впливає раціон її матері під час вагітності. Зміни переваг у їжі можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям і навіть про психологічні зміни. Але все ж таки основні відчуття присутні в нашому раціоні постійно: кислий, сладкий, солоний і гіркий смак.

Сьогодні ми поговоримо про солони. На відміну від інших смаків, солоних продуктів у вихідному вигляді зовсім небагато. Але наш організм потребує солі (хлориду натрію) для нормального його функціонування. З цієї точки зору можна пояснити наше бажання солити приготовані страви. Але наскільки це здорова звичка? Чи відповідає вона фізіології людини? Або вживання кухонної солі в їжу приносити організму тільки шкоду, про що безперервно твердити прихильники безселевих дієт? Давайте спробуємо розібратися в харчуванні, чому нам хочеться солити їжу і потрібно ли це робити?

Як людина раніше обходилася без солі?

Використання солі у кулінарії почалося вже у період свідомого цивілізаційного процесу. Але, якщо сіль така потрібна, як людству вдалося вижити в той період, коли її ще не навчилися видобувати для кулінарних потреб? Насправді, хлорид натрію міститься у невеликих кількостях у безлічі вихідних продуктів як рослинного, так і тваринного походження. Навіть немовляті вона надходитиме з материнським молоком. Тому давня людина, займаючись збиранням та полюванням, цілком собі отримувала необхідний мінімум цього речовини.

Чому ми почали солити їжу?

Солоний смак їжі, а точніше потреба в ньому виникла з переходом на термічно оброблений рацион у той період, коли людина почала використовувати для приготування їжі вогонь. Річ у тім, що в процесі теплової обробки в більшості випадків натрій хлорид руйнується. І, якщо ніякі страви не досолювати, людина відчуватиме дефіцит солі. Це загрожує у довгостроковій перспективі проблемами зі здоров’ям. Втім, і надлишок її не несе особливої ​​користі нашому організму. Він сприяє підвищенню артеріального тиску та розвитку серцево-судинних захворювань. А також надмірне споживання солі призводить до проблем із кістками та суглобами. За різними даними, дорослій людині для регуляції водно-сольового балансу потрібно 6-10 г солі на добу, включаючи сіль, що надходить в організм із необробленою їжею.

Про що може свідчити пристрасть до солоного?

Якщо ви відчуваєте наполегливу потребу в солоній їжі, це може говорити про наявність захворювань щитоподібної залози, гіпертонічної хвороби, а також застудному чи алергічному риніті, коли їжа здається позбавленою смаку і її хочеться посолити. Нерідко бажання їсти солону їжу викликане психологічними проблемами, які людина «заїдає». Або просто звичкою, якщо в раціоні постійно присутні гострі та солоні страви з ароматичними добавками. А також бажання поласувати солонім може виникати за надлишкової втрати води з організму. Наприклад, при інтенсивних аеробних тренуваннях або в спекотну погоду, при вагітності, при нестачі мінеральних речовин і особливо самої солі (хлориду натрію), а ще через звичку, що виробилася у дитячому віці.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!