Вода, як одна з природних стихій, має могутнє значення в житті людей, тварин, планети. Вона є життєво необхідним фактором у життя кожного людини, істоти, рослини – абсолютно всього земного походження, інформує sutura.org.ua

Недарма людський організм на 80% складається з рідини. Нам з дитинства розповідають про те, що потрібно регулярно вживати певну кількість води в раціоні свого повсякденного харчування.

Вчені вивели певну формулу поєднання ваги людини з кількістю необхідного споживання добової норми поглинання води: чим більше вага, тим більше потрібно людині пити.

Але яку воду пити? Найчастіше і доступніше знайти звичайну водопровідну воду. У дитинстві багато хто з нас грішить угамуванням жаги прямо з-під крана, але це величезна помилка по дурості та несвідомості.

Адже для того, щоб вода проходила хоч якесь очищення від нагромадження з роками осадових шарів на внутрішній частині водопровідних труб, місцеві влади використовують хлор. Дійсно, не у кожного мешканця мегаполіса є можливість сходити та набрати кришталево чистої водиці з криниці.

І все ж, пити воду в сирому вигляді дуже не рекомендується, тому що для видалення активно шкідливих компонентів у її утриманні, воді потрібно пройти процес кип’ятіння.

Що робить кип’ятіння з водою?

На цю тематику відбувався цікавий діалог між дівчинкою та її мамою. Дочка запитує: «Для чого ти кип’ятиш воду, мамо?» — «Щоб усі бактерії загинули», — «Отже, я питиму чай з мертвими мікробами?». А за фактом у момент кип’ятіння відбувається наступне.

По-перше, при досягненні води 100°C молекулярні складові води та кислорода піддаються процесу випаровування.

По-друге, концентрація домішок, які нікуди не видаляються, в момент кип’ятіння підвоїться, оскільки з випаровуванням частина води йде, а частинки солі та грязі при цьому залишаються. Саме тому непридатною для пиття вважається морська вода.

По-третє, всі небезпечні шкідливі мікроби, бактериї та мікрочастинки піддаються знищенню. Але ви помиляєтеся, якщо вважаєте, що чим більше разів ви прокип’ятите воду, тим більше бактерій вона вб’є. Усі вони гинуть в момент первинного кип’ятіння.

По-четверте, водородні ізотопи, що містяться у воді, при максимальному нагріві осідають на дно, що тягне за собою збільшення щільності рідини та її погіршення.

Чому кип’ятити воду повторно не можна?

Ми часто лінуємось. Коли сидимо, наприклад, в офісі і раптово захотіли випити знову чашку кофе, натискаємо вмикач чайника з уже кип’яченою водою, щоб повторно її скип’ятити. Чим це загрожує?

1. Несмак. Ви вже не отримаєте початкового смаку приготованого напитку з такою водою. Чому? Тому що сира вода при кип’ятінні відрізняється від минулого стоградусного нагрівання, а повторно закип’ячена вода втрачає свій смак.

2. «Омертвіння» води. Щоразу, коли одна й та сама вода проходить процес кип’ятіння, її склад порушується, і кисень випаровується з рідини. Вода перетворюється на «омертвілу».

3. Підвищена концентрація домішок. Як уже говорилося раніше, кипляча рідина має властивість випаровуватися, а домішки залишаються, внаслідок чого на тлі зменшення кількості води кількість осаду збільшується.

4. Утворюються діоксини хлору. Спочатку хлор, який знаходиться у трубопроводній воді, нікуди не зникає, наоборот, у процесі повторної термічної обробки його концентрація лише посилюється, а це веде до виникнення хворобливих відчуттів у людини при вживанні такої води.

Як правильно кип’ятити воду?

Що рекомендують фахівці:

• перед термічною обробкою використовувати тільки свіжу воду;

• не доливати та не змішувати свіжу воду з залишками попередньо закип’яченої;

• дати воді відстоятися перед кип’ятінням.

Кип’ятіть воду правильно та пийте на здоров’я.