Без нього неможливо уявити собі побут людей. У кожному термосі, у кожній квартирі він. Гарячий чай. Однак напій, який ми вже звикли вважати споконвічно своїм, може бути небезпечним, інформує sutura.org.ua

Температура

Як з’ясували вчені у 2008 році, чай не повинен бути обпікаючи гарячим. Річ у тім, що регулярне вживання таких напоїв дуже кепсько діє на стравохід: вони обпалюють слизову, виникають мікротравми та мікрозапалення. Нарешті це веде до підвищеного ризику раку стравоходу. Щоб уникнути такої напасті, потрібно пити чай не гаряче 65 градусів. Тобто потрібно заварити, розлити і дати напою постояти мінімум чотири-п’ять хвилин, щоб він охолов до комфортної температури.

Справедливості заради відзначимо, що погано впливає на стравохід будь-який гарячий напій, не тільки чай. Але саме його ми п’ємо найчастіше і регулярніше за все.

Заварка проти пакетиків

Заведено вважати, що листовий чай смачніший, корисніший і якісніший пакетованого. Ми не будемо з цим сперечатися. Однак у деяких випадках листовий чай може бути небезпечним.

У 2013 році американські вчені досліджували 30 видів чаю, і виявилося, що у всіх них міститься велика кількість свинцю. Ще близько 75 відсотків чаю при заварюванні щедро “ділятися” з нами алюмінієм, причому чим довше налягати на листя, тим вищий вміст металу в напої.

Щоб уникнути опасности, експерти радять вибирати чай з найменш екологічно забруднених регіонів, до яких належать багато районів Китаю, Індії та Шрі-Ланки. Але ж ми звикли вважати, що там найкращий чай! Ще один спосіб – заварювати напій не довше трьох хвилин. А ще краще — купувати чай у пакетиках та заварювати їх хвилину, не більше.

Ціна має значення

Британські вчені з’ясували, що листовий чай нерідко містить досить багато фтору. В обмежених кількостях і зовні – у зубній пасті, наприклад, – цей мікроелемент корисний. А ось усередину і у великих дозах – шкідливий. Як виявилося, фтор у чай потрапляє через особливості методів збирання. І в дорожчих сортах чаю фтору менше: вибирайте улун, дарджилінг, асам. У жодному разі не пийте чай на щастя і постарайтеся мінімізувати годину заварювання.

Більше – не краще

Кількість чорного чаю варто обмежити чотирма-п’ятьма чашками на день. Причому аж ніяк не півлітровими, а стандартними. Інакше доведеться мати справу з побічними ефектами напою, що бадьорити: тривожність, нервозність, безсоння, головний біль, аритмія, дзвін у вухах і навіть судоми. Якщо помітили зміну серцевого ритму, пульс розганяється — відставте недопиту чашку осторонь.

Це не ліки

За результатами багатьох досліджень, чай здатний на дива: захищає від серцево-судинних захворювань, має антиоксидантні властивості, завдяки яким знижує ризик багатьох видів онкологічних захворювань і навіть хвороби Паркінсона. Але все ж таки це не ліки, не панацея, а багато досліджень проводили тільки в лабораторних умовах на піддослідних щурах. А люди від них таки сильно відрізняються.