Чому після 50-річчя люди починають їсти більше сладостей

Головна / unsorted / Чому після 50-річчя люди починають їсти більше сладостей

Багато чоловіків і жінок, які старші 50 років, полюбляють солодке. Навіть ті, хто ніколи не жадав сладостей раніше, з віком часто виявляють, що перекушують конфетами. Є кілька причин для цього явища, і є також кілька здорових альтернатив, які можуть бути ефективними.

Зміна смакових рецепторів після 50 років

Зміни уподобань у їжі часто викликані фізіологічними змінами. У міру того як змінюється тіло, змінюється і здатність людини сприймати та цінувати різноманітні смаки. Молоді люди зазвичай мають від 10 000 до 15 000 смакових рецепторів, які дозволяють їм розпізнавати різні типи смаків, такі як солоній, кислий, гіркий та сладкий. До того часу, коли літні люди досягають 70 років, кількість смакових рецепторів може зменшитися більш ніж на 60 %, що впливає на здатність розпізнавати аромати, і їжа може почати відчуватися прісною або несмачною.

Інші фізичні проблеми

Зміни смакових рецепторів мають очевидну кореляцію зі змінами апетиту до їжі. Однак це не єдина фізіологічна зміна, яка впливає на смак. На здатність розпізнавати смак також впливає послаблення нюху. У людей старшого віку зазвичай менше нервних закінчень у носі, що може зменшити здатність відчувати запах і смак. Вони також можуть відчувати зниження вироблення слини, що може вплинути на загальний апетит, а також уподобання у їжі. Люди похилого віку з хронічною сухістю у роті повинні обов’язково випивати не менше восьми склянок води на день.

Бажання їсти солодощі у чоловіків і жінок, які старші за 50 років

Існує кілька можливих причин, через які люди старшого віку хочуть їсти солодощі. Для багатьох похилого віку з ослабленим смаком солодощі просто легше пробувати, ніж більш м’які продукти. Ці літні люди природним чином тяжіють до важкої сахарної їжі, яку їх смакові рецептори ще розпізнають. В інших випадках тяга до цукру є побічним ефектом неправильного харчування. Без достатньої кількості вуглеводів, які забезпечують потрібну енергію, організм починає жадати солодкої їжі. Солодкі продукти (наприклад, шоколад), яких прагне організм, не дають стільки енергії, скільки здорові вуглеводні, такі як цільнозернові пластівці та хліб.

Солодощі та хвороба Альцгеймера

Люди з хворобою Альцгеймера також відомі своєю тягою до сладкого. Вони відчувають ті ж фізіологічні зміни, що й інші похилого віку, а також специфічні для хвороби Альцгеймера зміни смаку. Цей стан впливає на дорсолатеральну префронтальну кору, яка відповідає за самообмеження та саморегуляцію. Коли ця частина мозку піддається атаці, у людей може розвинутися жага до висококалорійних сладостей.

Як керувати тягою до сладкого

Є кілька речей, які люди старшого віку можуть зробити, щоб упоратися з бажанням їсти солодке. Один із найпростіших способів — це втамувати тягу до цукру здоровою їжею, а не конфетами. Вибирайте фруктові салати, підсолоджені рисові коржі, мюслі та йогурт або яблучне пюре. Такі люди також можуть спробувати позбутися своєї тяги за допомогою заміщення звички. Наприклад, якщо вони виходять на прогулянку щоразу, коли хочуть з’їсти кусочок шоколаду, це переспрямовує ланцюги у мозку, і в кінцевому підсумку потяг до цукру стає сильнішим пов’язаним з більш здоровою активністю.

Для людей з хворобою Альцгеймера важливо зміцнити ту частину мозку, яка пов’язана з обмеженням харчування, що може бути досягнуто за допомогою регулярного сну та фізичних та розумових вправ. Під час їжі люди з хворобою Альцгеймера частіше їдуть здорову їжу, якщо навколишня среда спокійна і вільна від факторів, що відволікають.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!