Чому сир із пліснявою вагітним жінкам краще не їсти
Жінки, що перебувають у ожиданні дитини, часто дивують незвичайними смаковими уподобаннями. Це пояснюється перебудовою організму, головним завданням якого стає розвиток плоду. Білкові продукти обов’язково повинні бути присутніми в меню майбутньої мами, але багато фахівців погоджуються з тим, що вагітним не можна сир із пліснявою. Чи так це насправді?
У чому опасність сиру з плесенью для матері і дитини?
Вагітним справді краще забути про такі ласощі як сир із пліснявою, щонайменше, до пологів. Цей продукт справді може бути небезпечним, але не через цвіль, а через ймовірну присутність у ньому такої бактериї як лістерія.
Вона мешкає у ґрунті, воді, траві. Під час вживання останньої можуть заражатися тварини, а через молочні продукти може заразитися і людина. До переліку небезпечних продуктів входять: недостатньо термічно оброблене м’ясо, недостатньо добре вимиті плоди, непастеризовані сири або сири з делікатною пастеризацією.
Відзначалися випадки, коли ця паличкоподібна бактерия виявлялася у морозиві та вершковому маслі. Ймовірність зараження більш висока у дітей, людей похилого віку, людей зі слабким імунітетом і жінок, які чекають на народження дитини. Саме тому вагітним не можна сир із пліснявою: вживання такого продукту пов’язане з дуже високим ступенем ризику зараження лістерією.
Прояви лістеріозу
Таке захворювання як лістеріоз, що часто маскується під звичайну ангіну і здатне протікати безсимптомно, може викликати загибель плода, спровокувати викидень і стати причиною інших ускладнень, зокрема проблем із центральною нервною системою дитини. За найменшої підозри треба терміново повідомити лікаря, що слідкує за вагітністю, і здати аналізи. Якщо збудник виявлень на ранній стадії та терапія своєчасна, то прогноз найсприятливіший як для жінки, так і для малюка.
Які види сиру можна їсти вагітним?
Майбутнім мамам не тільки можна, але і потрібно їсти сир, оскільки цей продукт багатий на кальцій та білок. До рацій можна включати тверді сири (чеддер, пармезан, халумі та інші), а також готувати страви з використанням м’яких сортів — маскарпоне, моцарелі, вершкового сиру. А вісь про брі, камамбер, камбоцол, рокфор, м’які сорти з козячого та овечого молока треба забути щонайменше до кінця вагітності.
Майбутнім мамам бажано віддавати перевагу твердим сортам, купувати тільки пастеризовані продукти і суворо дотримуватись правил та термінів їх зберігання. Від усіх несвіжих запасів треба негайно позбуватися.
Сир можна їсти не лише у вигляді банальних бутербродів, а й додавати його до випічки, спагеті, омлету, піци. Тверді сорти відмінно поєднуються з шинкою, помідорами, баклажанами, зеленню, оливками, ягодами. Крім сиру майбутнім мамам обов’язково треба включати до раціону інші молочні продукти — сир, сметану, кисле молоко, айран. Вони позитивно впливають на кишківник, покращують травлення та заповнюють шлюб важливих мікроелементів та витаминів.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!