Чому в спекотну погоду знижується апетит.
Чи варто переживати про те, що погода, яка нагадує екваторіальну, вселила одразу до їжі? Усі, включаючи персон, які мріють скинути лишній вес, не повинні радіти відсутності апетиту. Настав час включити кмітливість і знайти особливий підхід до власного організму.
Як тільки мова заходити про відсутність апетиту у спекотні дні, всі власники кишок і собак згадують, що їх вихованці теж схильні відмовлятися від їжі у такі дні. У тварин бойкот миски виглядає ще радикальніше, ніж у людей. Фруктовий салатик, або морожене для хижаків господар їм навряд чи запропонує, а всі потуги збудувати супчик для чотирилапого улюбленця стикаються з повним ігноруванням його кулінарного мистецтва.
Припустимо, в умовах дикої природи вихід на розпечену рівнину або у висушений ліс — ризикована затія. Щоб зберегти життя, доводиться обходитися пошуком найнеобхіднішого — води. Однак котячі воліють полювати в сутінках, коли їх добуток оживає та слідує на водопій. Та й проживаючи поруч з людиною, кмітливі живі істоти швидко відмовилися від різноманітних обмежень. Собственно, харчовий бойкот у наших вихованців триває не більше доби, ми ж готові тижнями жити на воді та фруктових соках.
Запити організму
Причина відсутності апетиту під час спіки у людини та її улюблених хижаків одна і та ж. Вона криється у способі підтримки власної життєдіяльності та оцінки організмом ресурсів, які для цього потрібні.
Серед головних завдань, які організм теплокровних вирішує за рахунок їжі, значиться і підтримання постійної температури тіла. Чим нижча температура довкілля, тим більше калорій потрібно отримати з провізії, щоб переробити їх на енергію і не замерзнути.
Зникає бажання поїсти, як тільки температура повітря стає вищою за температуру тіла. Організму доводиться перерахувати необхідну йому в нових умовах кількість провіанту, адаптуватися до нових погодних умов.
Специфікою фізіології людини є можливість охолоджуватися за допомогою зволоження шкірних покривів потовиділенням. Щоб його виробляти, потрібно багато рідини. Заради її отримання організм забуває про всі свої потреби. Або не забуває, а плутається у своїх запитах?
Система терморегуляції
Щоб визначитися з тим, як зберегти постійну температуру зсередини, потрібно знати, яка вона ззовні. Зробити це дозволяють нервні закінчення, іменовані поверхневими терморецепторами. Вони поділяються на:
- Теплові.
- Холодові.
У шкірних покривах інших більше, і вони розташовані ближче до поверхні. До речі, коли розпечений повітря прогріває тіло до глибоко розташованих теплових терморецепторів, холодові не припиняють роботу, а просто знижують інтенсивність свого сигналу. Так само і при повідомленні про ризик переохолодження теплові рецептори не виключаються.
Імпульси від нейронів, розташованих близько до поверхні тіла, прямують у гіпоталамус, куди надходитиме інформація про температуру в кров’яних судинах, а також є свій термометр, який оцінює мікроклімат у черепній коробці. Обробивши наявну інформацію, цей відділ проміжного мозку приймає рішення про заходи опору агресивній среде.
Живлення та водний баланс
Про те, скільки вологи організм витрачає на охолодження за допомогою поту в умовах спокою та при фізичній активності, в якій кількості рідини потребує, написано багато. А ось інформація про те, що зазначений як необхідний об’єм води включає в себе і те, що людина отримує з напоїв, і те, що отримує з їжі, чомусь не дуже популярна. Можливо, тому, що вона негативно вплине на продажі бутильованої води, або ми шукаємо сліди змови там, де їх немає.
Багато овочів та фруктів більш ніж на 80% складаються з води. Прийомною добавкою до необхідного компоненту є витамини і мінерали, які для повноцінного функціонування організму в спеку необхідні не менше рідкої субстанції. Та й складати список рятівної їжі тільки з рослинних харчових продуктів нерозумно – м’ясо, сир, риба містять близько 70% води.
Тут виникає резонне питання: чи багато тварин більшу частину волога отримує з їжі, деякі птиці так і зовсім не п’ють води в чистому вигляді, чи здатна людина повторити їх подвиг? Відповідь буде негативною. Потові залози у «неживих» живих істот відсутні, ми ж витрачаємо значно більше рідини для охолодження організму, ніж вони.
Харчування у спеку
Заміна їжі напоями, в тому числі і з м’якоттю, пояснюється багатьма медиками як прямий шлях до зіпсованого прикусу та порушення травлення. У ці страшилки можна не повірити — що поганого може статися, якщо харчуватися виключно рідкими продуктами кілька днів?
Так, за добу жодних порушень не буде, але виникне соблазн продовжити досвід задля схуднення. Досягти мети вдасться тільки тим, хто знизить калорійність раціону, а ось проблеми наздогнати всіх сміливців. Висновок: легше уникнути поганої звички, ніж потім боротися з нею та усувати її наслідки.
Щоб нагодувати малюка, відповімо на запитання: чому у спекотний літній день зовсім не хочеться їсти? Чому тварини проходять акліматизацію протягом доби і знову накидаються на їжу, а в нас так не виходить?
Винен у неправильному підході до складання раціону мозок. Він розглядає їжу та воду як абсолютно різні субстанції. Його до цього привчили, коли у дитячому садку змушували запити з’їдену тарілку супу склянкою компоту.
Психологи відзначають, що більше схильні заміняти їжу питвом ті, хто перебуває в стані стресу у зв’язку з літніми відпустками. Підготовка до подорожі на курорт мрії – клопітка праворуч. Відмова від харчування, бурхлива діяльність та сильні емоції призводять до того, що людина проводить відпустку, від’їдаючись і лежачи пластом на найближчому пляжі. Навряд чи так виглядає ідеальний відпочинок. Чи доведеться змушувати собі їсти?
Примушувати когось щось робити, а вже тим більше собі — їсти, не можна. Набагато ефективніше буде запропонувати організму звичайну їжу, приготовану за оригінальним «літнім» рецептом. Якщо творчість у розпеченої плити не ваш коник, поекспериментуйте зі спеціями. З їх допомогою можна радикально змінити смак та аромат давно знайомої їжі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!