Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Чому жінкам потрібно мінімізувати споживання картоплі, кукурудзи та зеленого горошку.
Багаті витаминами і мінералами, а також необхідною нашому організму клітковиною, овочі, як у сирому, так і в приготовленому вигляді, вважаються одним із найкорисніших компонентів харчування. Однак, ні в якій мірі не заперечуючи значущості овочів у повсякденному раціоні, необхідно враховувати, що навіть вони здатні нанести вред здоров’ю, якщо вживати їх надмірно чи бездумно підходити до їх вибору, інформує sutura.org.ua
Овочі як загроза фігурі
Згідно з “тарілкою здорового харчування”, розробленою експертами Гарвардської школи, різноманітні овочі та фрукти повинні становити половину кожної порції їжі. Але чи всі овочі несуть тільки користь? У 2017 році вченими Гарварда були опубліковані результати масштабного дослідження, в яких наводився перелік овочевих культур, що сприяють утворенню лишньої ваги та не рекомендованих людям, які мають до неї схильність. Так, наприклад, з овочів, що входять до «тарилки здорового харчування», виключається картопля через її негативний вплив на рівень цукру в крові та підвищений вміст крахмалю.
Ще більшої шкоди фігури, вважають вчені, може завдати кукурудза, яка серед овочів є лідером з калорійності: 110 калорій на 100 грамів. У ході дослідження, учасники, які регулярно вживали кукурудзу, поправлялися в середньому на два кілограми за рік, адже за такого ж раціону, але без кукурудзи, вага учасників, в основному, не змінювалася. Третє місце у списку найбільш калорійних овочів після кукурудзи та картоплі посівши зелений горошок.
Важливо відзначити, що дослідники радять лише обмежити кількість цих овочів у раціоні, а ось повністю відмовлятися від їх вживання не рекомендують: у них міститься маса корисних питних речовин та мікроелементів.
Нітрати та пестициди
Крім калорій та крахмалю, овочі, при порушенні технології удобрення та вирощування, можуть нести в собі ще більшу опасность у вигляді підвищеної концентрації небезпечних токсичних речовин: нітратів та пестицидів. Нітрати є сполуками азотної кислоти, які присутні в будь-якому живому організмі, однак при надмірному накопиченні надають токсичну дію. Пестицидами ж називаються отрутохімікати, які використовують у сільському господарстві для боротьби зі вредниками, бур’янами та хворобами рослин. Результатом підвищеного вмісту нітратів та пестицидів стає підрив імунітету, зростання ризику онкологічних захворювань, хвороб Альцгеймера та Паркінсона, а кількість смертельних випадків відрування пестицидами, згідно з доповіддю експертів ООН 2017 року, становить 200 тисяч на рік. А для жінок, згідно з тим самим дослідженням, пестициди небезпечні ще й тим, що можуть спровокувати безпліддя, скоротити термін вагітності та негативним чином позначитися на розвитку майбутньої дитини.
Оскільки основна маса нітратів надходить до нашого організму при споживанні овочів, при їх виборі варто враховувати, що максимальне накопичення нітратів відбувається у період дозрівання. З цієї причини краще утриматися від купівлі недостиглих кабачків, баклажанів, картопля — вони можуть містити нітратів більше, ніж овочі, які досягли нормальної збіральної зрілості. Перше місце за вмістом нітратів займають зелені овочі: ревінь, шпинат, щавель, кріп, салат, петрушка. Інше місце посідає буряк. Третє місце ділять морква та капуста, яка концентрує шкідливі речовини у качані та товстих черешках листя. Що ж стосується пестицидів, за даними робочої групи з охорони довкілля (EWG), до списку овочів, найбільш схильних до загрязнення ними, входять сельдерей, шпинат, сладкий перець, помідори та огірки.
Інші побічні ефекти
Крім перерахованих вище, овочі можуть таїти собі та інші опасности. Так, наприклад, фахівці не рекомендують вживати в їжу зеленого картопля і перезрілих баклажанів через отруйне речовину соланін, яке в них накопичується, і може викликати тошноту і діарею. Обдумано варто підходити і до зберігання квасолі: якщо вона лежить занадто довго, у ній нерідко заводиться пліснявий грибок, який не можна визначити ні за смаком, ні за запахом продукту. Свої обмеження на вживання овочів вводяться у разі конкретних захворювань. Наприклад, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують з обережністю ставитися до кукурудзи та редьки.
Розум понад усе
Вчені рекомендують: щоб отримати від овочів потрібну користь і мінімізувати можливий вред, краще купувати органічно чисті продукти і надавати перевагу сезонним культурам. Дотримання простих правил вибору та зберігання овочів, а також розумне їх вживання — запорука вашого здоров’я.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!