Фахівці відзначають, що “у кожного людини свій відтінок емалі. Це зумовлено генетично. Є й вроджені хвороби, які спричиняють дефекти емалі або дантину. ня або плями на емалі. На стан емалі впливають і продукти, які ви їсте, і куріння, і навіть вода”.

Харчі також можуть іпсувати колір емалі, зокрема, цьому сприяють морква, шпинат, помідори, буряк, ягоди, червоне вино, міцний чай (у тому числі і зелений), кава, кола.

“Але для того, щоб емаль почала темніти під впливом продуктів, вона повинна втратити міцність, стати пористою, тоді красники проникають у неї і всмоктуються.

Надати жовтого кольору зубам може навіть вода, що містить багато фтору. А ще до цього призводить наявність на зубах нальоту та зубного каміння, який треба регулярно знімати у стоматолога”, – говорити він.

За словами фахівця, регулярно користуватися відбiлювальними пастами не можна. “Вони мають потужний абразивний елемент, який, якщо
часто використовувати, злидати емаль, провокуючи згодом не лише її потемнiння, а й появу надмірної чутливості зуба.

Застеріг бiй від використання пiдручних способiв вiдбiлювання на кшталт чищення зубiв содою з лимоном (це, власне, абразив i кислота). Щоб
не сталося негативних змін, згаданими засобами можна чистити зуби не частіше ніж двічі на тиждень. А щодня, принаймні двачі на день (по змозі – щоразу після їди) чистити зуби звичайною пастою. Процедура відбiлювання – теж доволі агресивний процес, що сприяє стиранню емалі”, – каже Володимир Ричков.

Крім того, стоматолог розповідає, що “можна покривати зуби фторлаком, який має профілактичний ефект, адже захищає емаль від пошкодження, а отже, і від всмоктування пігментів і потемніння.

Популярне застосування вінiрів – завдяки таким керамiчним накладкам зуби справді стають бiлими i рiвними, захищають емаль вiд пошкодження, але це недешеве задоволення”.