Пальмову олію вже давно охрестили головним врагом людського здоров’я та найнебезпечнішим інгредієнтом у складі харчових продуктів. Але чи справді всі ті, що говорять про цей продукт, є правдою? Зовсім ні, інформує sutura.org.ua

Попри те, що пальмова олія в актуальних масштабах прийшла на ринки приблизно у 60-70-х роках ХХ століття, а в нашій країні набула популярності у 90-х, суперечки про її шкоду і користь не вщухають досі. Спочатку цей екзотичний продукт користувався величезним попитом, а потім його стали масово очорняти, і тільки в останні кілька років люди почали цікавитися, де правда, а де брехня. Зараз ми спростуємо головні міфі.

Пальмовий жир – це синтетика.

Пальмова олія – ​​натуральний продукт, що видобувається з плодів олійної пальми. Вона має рослинне походження, так само, як і її побратими, наприклад, кокосова олія, олія какао, ши, макадамії та багато інших. Її можна вживати в їжу або використовувати у виробництві косметики. Головна фішка цього продукту полягає у тому, що він багатофункціональний, але при цьому дешевий, і тому зустрічається скрізь.

Пальмова олія — шкідлива новомодна вигадка

Почнемо з того, що якісну пальмову олію використовують протягом багатьох століть. Вона відома з годин фараонів у Єгипті і в тій самій Африці була частиною національної культури задовго до того, як європейці відкрили Америку. Потім вона “перекочувала” до Південно-Східної Азії та Латинської Америки, і там усі з радістю вживали її у їжу та були щасливі. Але тут варто зробити перше застереження: йдеться не про синтетичний сурогат, а про справжній природний продукт, що видобувається вручну.

Пальмова олія завжди однакова і незмінно поганої якості

Важливо розуміти, що пальмова олія може бути різною. Краща варіація цього продукту — свіжовичавлена ​​пальмова олія, що видобувається з м’якоті плодів олійної пальми. Вона багата на провітамін А та витамин Е, містить велику кількість антиоксидантів та корисних жирів. Якщо ви слухали лекції дієтологів про фантастичну користь пальмової олії, вони говорили саме про це.

Вона може знижувати ризик розвитку тромбозу, рівень холестерину в крові, знижувати тиск, сприяти виробленню ферментів і навіть покращувати імунітет. Але треба розуміти, що справжню червону пальмову олію, як і будь-який інший якісний продукт, важко знайти в оригінальному вигляді, та й коштує вона недешево.

Інший і більш поширений варіант пальмової олії — пальмоядрову, яку роблять не з плодів, а з кісточок олійної пальми. Вона теж має непогану якість, але користі у неї вже менше. Після обробки продукт втрачає більшу частину своєї користі, різко дешевшає і продається масово.

Пальмова олія шкідлива для здоров’я

Давайте відверто: високоякісні натуральні продукти коштують дорого, і якщо виробник хоче випускати товар, який зможе дозволити собі більшість покупців, йому доведеться підбирати дешеві аналоги. Підступність четвертого міфу ґрунтується саме на цьому: дешевою рафінованою пальмовою олією замінюють дорогі тваринні та рослинні жири під час виробництва конфет, випічки та кондитерської продукції, шоколаду та його похідних, різних напівфабрикатів та навіть молочної продукції.

На те, щоб зробити лише одну пачку натуральної олії, піде близько п’яти літрів молока, а це дуже дорого. Але якщо частично замінити тваринний жир на рослинний аналог, вийде дешевше. Або, припустимо, шоколад. Хто буде щодня купувати плитку за 368 гривень замість 37 гривень лише тому, що у складі немає пальмової олії? Про косметику навіть говорити не доводиться, але ми її хоча б не їмо.

Але, навіть з огляду на відносно низьку якість, шкода від низькопробної пальмової олії полягає не стільки в ній самій, скільки в неймовірній кількості шкідливої ​​їжі, що споживається щодня. Цибулеві кільця, пончики (так, фритюрна олія найчастіше саме пальмова), булки, торти, тістечка, шоколадки та конфети, що поглинаються кілограмами, призводять до високого рівня холестерину, проблем із сосудами та ожиріння.

Нам здається, що ми харчуємось відносно правильно, але при цьому регулярно споживаємо тонну цукру та жирів. Саме через неправильну харчову поведінку та слабку фізичну активність у багатьох людей, старших за 25 років, спостерігається надмірна вага.

Щоб бути здоровими, потрібно відмовитися від споживання пальмової олії.

Насправді слід відмовлятися не від олії, а від шкідливих звичок. Вранці жирний ненатуральний йогурт із солодкими добавками, бутерброди з білим хлібом чи пластівці у сахарній глазурі. Потім кава з сиропом, в офісі перекус із печива та конфет, увечері торт або інший десерт — і ось результат уже наявний. І “вина” пальмової олії тут не в тому, що вона нібито жахливо шкідлива, а в тому, що ми їмо забагато всього, в чому вона міститься.

Здавалося б, незначні “маленькі слабкості” щодня впливають на наше здоров’я та якість життя в цілому. Кожен лишній кілограм — це додаткове навантаження на серце, судини, суглоби та хребет. У майбутньому це гіпертонія, ішемічна хвороба серця, хребетна грижа, каміння у почках та печінці, тромбоз, сахарний діабет, артрози та купа інших проблем. Тому обов’язково звертайте увагу як на самі продукти харчування, так і на ті, скільки ви їсте і наскільки багато рухаєтеся.