Чи є щоденне вживання риби корисним

Головна / unsorted / Чи є щоденне вживання риби корисним

Риба та морепродукти давно вважаються важливою складовою повноцінного раціону харчування. Медики рекомендують вживати рибу 2-3 рази на тиждень. За загальноприйнятою думкою, такого кількості цілком достатньо для середньостатистичного організму (при цьому ризик відруєння ртутью зведень до мінімуму). Але що трапитися, якщо вживати рибу щодня? Які переваги і які ризики?

Коли варто боятися ртуті

Ртуть — природний елемент, який не викликає проблем зі здоров’ям через помірний прийом усередину. Але часте вживання їжі з високим вмістом ртуті може призвести до появи неприємних симптомів, а за умови гострого відрування — до постійної неврологічної дисфункції, в тому числі й до затримок розвитку у дітей.

За наявності відрування ртутью найпершим і найважливішим кроком є ​​виявлення джерела. Щодо морепродуктів, то варто врахувати, що вміст ртуті у великих хижих рибах може бути вищим за рахунок того, що хижаки харчуються дрібними рибками з невисоким вмістом ртуті, і при цьому ще живуть довше — таким чином і відбувається природний процес накопичення небезпечної речовини.

Професор епідеміології та харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Ерік Рімм стверджує, що більшість людей цілком можуть дозволити собі їсти рибу щодня, не турбуючись про відрування, за умови, що кількість риби з потенційно високим вмістом ртуті буде обмежена до 2 порцій на тиждень.

Виняток: вагітні жінки і діти – їм не варто вживати більше 3 порцій щотижня.

Лосось, креветки, сом, тиляпія, морські гребінці, устриці, оселедець, сардині та форель містять найменшу кількість ртуті.

Риба-меч, королівська скумбрія, акула, тайл-фіш, марлін та жовтоперій тунець містять досить багато ртуті.

Додавання риби у щоденний раціон дуже корисне для організму, оскільки продукт багатий на білок, корисні жири та мікронутрієнти. Дотримуючись дієти з високим вмістом риби цілком можливо прискорити метаболізм і підвищити якість сну. Крім цього, шкіра вирівнюється і стає еластичнішою, а здатність мозку до концентрації покращується.

Ось 6 причин їсти рибу частіше

Корисний жир

Риба — продукт з дуже високим вмістом омега-3 жирних кислот, які стимулюють роботу мозку і навіть позитивно впливають на психіку та настрій.

Здорове серце

Заміна червоного м’яса на рибу — відмінний варіант для покращення здоров’я серця. І справа не лише у високому вмісті омега-3 жирів, що знижують рівень тригліцеридів (тобто “поганого” жиру), скільки в їх поєднанні з іншими корисними елементами, що містяться в рибі.

За даними останніх досліджень, комбінація омега-3 жирних кислот з іншими поживними речовинами (вітаміни D і B2, кальцій, залізо, цинк, йод і магнезія) помітно знижує ризик виникнення серцевого нападу, розвитку атеросклерозу і навіть знижує рівень смертності серед людей, які страждають на хвороби серця.

Джерело витамину D

Риба — природний джерело витамину D, який зазвичай синтезується в організмі лише тоді, коли ми перебуваємо на сонці. Сьогодні деякі люди страждають через нестачу витамину D, оскільки ми багато годин проводимо у поміщенні. “Рибна” вечеря може це виправити.

Засіб від депресії

За даними вчених, любителі риби та морепродуктів менш схильні до депресії. Причини цього до кінця не визначені, але є версія, що омега-3 жирні кислоти впливають на рівень вироблення “гормонів задоволення” – допаміну і серотоніну. Також дієта з високим вмістом риби покращує кровообіг, що також позитивно впливає на роботу мозку.

Зниження ризику розвитку аутоімунних розладів

За умови активного споживання риби знижується ризик розвитку діабету 1 типу — аутоімунного захворювання ендокринної системи, за якого імунна система атакує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Також вважається, що вживання продуктів з високим вмістом омега-3 зменшує ймовірність виникнення таких аутоімунних захворювань, як ревматоїдний артрит та розсіяний склероз.

Профілактика зниження розумової активності

З віком активність мозку поступово знижується, година реакції на подразники стає довшою, а функція короткочасної пам’яті погіршується. Але є цікаві дані: у любителів риби зниження когнітивних функцій відбувається повільніше.

Якщо ви любите рибу, то серйозних причин не радувати собі улюбленою стравою щодня немає. Але якщо ви не є шанувальником дарів моря, то, можливо, слід звернути увагу на харчові добавки з високим вмістом риб’ячого жиру. Сважається, що харчові продукти засвоюються краще, ніж екстракти чи добавки, але останній варіант все ж таки кращий, ніж нічого.

Але за призначенням таких засобів треба йти до лікаря!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!