Чи можна їсти старий мед без ризику для здоров’я
Кожен із нас хоча б раз був свідком того, як баночка із заповітним пчелиним продуктом втрачала свій привабливий зовнішній вигляд. Адже з часом під дією температури мед має властивість зацукровуватися. Такий продукт, який ще простояв у банці кілька років, вже починає викликати побоювання. Тоді ви й замислюєтеся над тим, чи можна їсти старий мед, інформує sutura.org.ua
Адже, як відомо, пасічники продають давній продукт набагато дешевше, ніж свіжий. Підозріло, погодьтеся? Давайте розберемося, купуємо ми за низькою ціною якісний або небезпечний для здоров’я мед.
Чи шкідливий старий мед для організму
Існує думка, що давній мед може викликати онкологічне захворювання. Противники вживання цього продукту стверджують, що в ньому з часом стає дедалі більше 5-оксиметилфурфуролу. Дана речовина відома як збудник раку.
Фахівці досліджували мед, який зберігався у банці понад 5 років. Результат показав, що бродіння відсутнє, а кількість 5-оксиметилфурфуролу не перевищувала допустиму норму. У ході дослідження було доведено безпеку вживання давнього меду.
Чому мед варто їсти свіжим
- Причина №1. Нещодавно зібраний пчелиний продукт набагато смачніший. Він має приємну текстуру, на відміну від старого меду, який необхідно прямо «добувати» ложкою з банки, докладаючи при цьому чимало зусиль.
- Причина № 2. Продукт, який втратив товарний вигляд, розпрощався ще й з багатьма корисними речовинами. Адже вони з часом пропадають. Так дуже старий мед і перетворюється з натурального ласощів, які діють як ліки, у звичайну солодкість.
Як використовувати давній продукт
Якщо ви знайшли баночку меду, яка вже кілька років стояла без діла, застосуйте її не за прямим призначенням. Так як старий пчелиний продукт не має вже колишніх смакових властивостей, краще його використовувати у косметологічних цілях. З меду можна зробити натуральний засіб для догляду за шкірою. Такий домашній скраб допоможе відлущити ороговілі клітини та вирівняти тон. Шкіра стоп буде дуже ніжною.
Вам знадобиться:
- 3 ст. л. меду,
- 1 ч. л. морської солі.
Спосіб приготування:
З’єднайте пчелиний продукт та сіль у глибокій ємності. Гарненько все розмішайте до однорідності. Нанесіть отриману масу на шкіру стоп, втираючи її круговими рухами. Через 5-7 хвилин докладно змийте скраб.
Баночку меду краще відкривати не тільки коли починається застуда, а й регулярно. Адже це цілющий продукт. Але варто пам’ятати, що після закінчення години він втрачає поживні елементи. Тому давній мед можна або просто з’їсти, особливої користі при цьому організму не принісши, або пустити на скраб, зробивши шкіру неймовірно гладкою. Але якщо на його поверхні з’явилася пухка піна, а смак став кислим, такий продукт необхідно викинути. Тому що це явні ознаки псування меду.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!