Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Чи можна їсти сирі кабачки: чим корисні та шкідливі
Цей близький родич гарбуза належить до найпопулярніших овочів у країні. Напевно, багато хто з вас чув легендарний запит від своїх друзів і родичів, які мають дачі та міста: «Кабачок візьмете»? Навіть не сумнівайтеся, якщо вам постачати такий питання! Треба брати! А ми зараз пояснимо чому, інформує sutura.org.ua
Кабачок гарний у всіх видах. Його змастити, тушкують, маринують та консервують на зиму. З кабачків готують супи, оладки, ікру та навіть варення! Про його корисні властивості ходять легенди.
Кабачок – низькокалорійний продукт
Він у цьому плані просто незамінний. Якщо ви худнете або сидите на дієті, кабачок – ідеальна для цієї справи їжа. У сирого кабачка всього близько 17-20 кілокалорій на 100 г продукту. Приблизно стільки ж калорій у вареному або приготовленому на пару овочі. А ось калорійність змаженого на олії — приблизно втричі вища.
При цьому цінних речовин у кабачках дуже багато. Так, у 100 грамах кабачка знаходиться приблизно третина від усієї денної норми витамину С, який запобігає передчасному старінню, позитивно впливає на шкіру та кров’яні судини. Багато в кабачках інших витаминів (А, В, Е та РР) та мінералів, включаючи кальцій, залізо, магній, фосфор та калій. Важливо, що кабачок, крім цих переваг, має дуже низький глікемічний індекс.
Покращує водно-сольовий баланс
Від цього залежить не тільки наш обмін речовин, а й краса. Давно відомо, що кабачок має сечогінні властивості та відновлює нормальний водно-сольовий обмін. За цю здатність кабачків їх включають у терапевтичні програми під час лікування нірок та подагри. А за здатність виводити з організму лишні солі — рекомендують їсти людям, які страждають на біль у суглобах.
Корисний для ШКТ
У кабачку мало грубих харчових волокон, а це аргумент на користь цього овочу, як дієтичного продукту, який корисний для людей із захворюваннями ШКТ. Кабачок можна їсти як людям похилого віку, так і немовлятам. Він стимулює роботу кишечника і виводить токсини з організму, завдяки великій кількості клітковини та харчових волокон.
І для серця
Сважається, що кабачок для серця ідеальний овоч. Пектинові речовини очищають кров від поганого холестерину. Калій, фосфор, кальцій та магній корисні для нормальної роботи серця. Дієтологи радять їсти кабачки для профілактики серцево-судинних захворювань.
А також для печінки
У кабачках є спеціальні ферменти, які допомагають білковим сполукам переходити в розчинний стан та стимулюють вироблення жовчі. А це дуже важлива підмога для печінки.
Сірий кабачок
Це трохи незвично, але кабачок можна їсти сирим. Особливо у салатах. Якщо вам потрібний калій, то його дуже багато у молодих плодах. Також молоді кабачки допомагають виводити шлаки, зміцнюють стінки судин та допомагають у боротьбі з анемією. Експерти радять: якщо ви купили кабачок у магазині — шкірку з нього краще зчистити, у неї нітратів більше, ніж у м’якоті.
Кому не можна їсти кабачок
Для термічно оброблених кабачків особливих обмежень немає, а ось сирий овоч усім їсти не можна. Він протипоказань при гастритах, колітах, панкреатитах та інших порушеннях роботи ШКТ, а також при пієлонефриті та інших захворюваннях нірок.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!