Що потрібно знати, перш ніж пропонувати дитині кавуні та дині? Так чи небезпечні нітрати і як розпізнати, чи не наповнений ними арбуз? Як перевірити плід на стиглість?

Відповідає завідувач лабораторії вікової нутриціології дослідного центру харчування, біотехнології та безпеки їжі, кандидат медичних наук Катерина Пір’єва, передає sutura.org.ua

Чим корисні?

Кавун більш ніж на 90% складається з води. У кавуну і дині багато легкозасвоюваних цукрів (у кавуні переважно фруктози, у дині — сахарози), мінеральних солей (перш за все калію). У складі є аскорбінова кислота, каротин, фолієва кислота, пектинові речовини (які покращують роботу кишечника), а в кавуні є ще і лікопен — природний антиоксидант.

Завдяки своєму складу арбуз здатний не просто втамовувати жажду. Коли потім ми втрачаємо поруч із водою і деякі солі, арбуз чудово відшкодовує втрату і тих, і інших.

Яка калорійність?

У 100 г їстівної частини арбуза всього 27 кілокалорій. Енергетична цінність дині також невелика — 39 ккал на 100 г.

За яких захворювань рекомендуються?

Кавун досить широко використовують у багатьох дієтах — розвантажувальних, при захворюваннях нірок і сечовивідних шляхів, проблеми з шлунково-кишковим трактом. Цієї смугастої ягоди слід уникати лише власникам каменів (жовчно-кам’яна та сечокам’яна хвороби). З урахуванням високого вмісту сахарози в дині її не слід рекомендувати людям із порушеннями вуглеводного обміну, надлишком маси тіла.

Останнім часом з кавунами пов’язано високий вміст нітратів, що обмежило їхнє дієтичне застосування. Виною служать не самі арбузи, а недобросовісні виробники, які порушують технології їх вирощування.

Як вибирати?

Краще віддати перевагу великому арбузу (але не гігантському), але при цьому легенькому, а значить стиглому. Хвостик його повинен бути сухим, а на одній із поверхонь — жовте або оранжеве пятно. Стиглий кавун має тверду блискучу стиглу кірку, яку важко проткнути нігтем, і завжди пружинити під ударом. А якщо по ньому постукати, трохи чистий, дзвінкий звук. Можна перевірити арбуз на стиглість, кинувши біля води. Спливе, значить зрілий.

Найкращими дінями за цукристістю та смаковими якостями вважають середньоазіатські. Поверхня плоду може бути як гладкою, так і ребристою, горбкуватою, навіть бородавчастою, повністю або частично покритою сіткою, що говорити про відмінність сортів, а не про погану якість. М’якуш спілої дині може бути білим, помаранчевим або зеленим.

Щоб визначити стигла диня чи ні, треба натиснути на її кінець з протилежного боку від стебла: у недозрілої дині цей кінець не піддається натиску. Стебло у дині гарної якості – товсте. Ще один важливий ознака стиглості — сильний диний аромат, що витікає від шкірки. Якщо постукати по дозрілій, зрілій дині, буде глухий звук. Крім того, вибираючи диню треба стежити, щоб на ній не було вм’ятин та розм’якшених ділянок. Під ними м’якуш часто буває гіркою.

Чи небезпечні нітрати у баштанних?

За добрих погодних умов за один сезон можна зібрати не один урожай баштанних. А щоб ще більше прискорити дозрівання, виробники перегодовують їх удобреннями, здебільшого нітратами, що накопичуються у м’якоті. Накопичення нітратів сприяє недостатку сонця і достатку вологи. Так що похмурим дощовим літом ризик купити нітратний арбуз вище.

Крім того, у ранніх плодах нітратів зазвичай більше, ніж наприкінці літа чи осінні. У різних частинах рослин нітрати накопичуються нерівномірно. Найбільше їх у перших 3 см м’якоті від шкірки. Тому дитині краще запропонувати ту частину, яка ближче до серцевини.

Самі собою нітрати мало токсичні. Однак вони попередники N-нітрозоз’єднань, що володіють канцерогенною дією (підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань) та нітритів. Перетворення це відбувається головним чином усередині нашого організму, меншою мірою у самому кавуні при зберіганні. Нітрити на відміну від нітратів токсичні, призводять до гіпоксії — кисневого голодування тканин, яка є особливо небезпечною для дітей.

Як розпізнати наявність нітратів?

Про перегодовування кавуну нітратами кажуть наступні ознаки:

– інтенсивно червоний колір з невеликим фіолетовим відтінком;

– волокна, які йдуть від серцевини до коринки, не білі, як годиться, а з усіма відтінками жовтого;

– зріз кавуна має іскритися крупинками, а у «неправильного» кавуна поверхня гладка, глянсова;

– перевірити якість можна, розтерши шматочок кавунової м’якоті у склянці води: якщо кавун добрий, вода просто помутніша, якщо ні — стане червоною або розовою;

Де купувати кавуні та діні?

Зробити баштанні небезпечними для здоров’я може неправильне зберігання та порушення правил торгівлі. Побоюватися насамперед слід придорожніх розвалів, куди стікається некондиційний чи забракований торговими та санітарними інспекторами товар. За правилами придорожня торгівля баштовими взагалі заборонена, тому що за кілька годин вони здатні увібрати в собі важкі метали які містяться в автомобільних вихлопах.

Крім того, місце торгівлі має бути обгороджене, перебувати під навісом. Кавуні та дині необхідно розкласти на товарних лотках, а не валювати в купу на землі. У недбало накреслені плоди через мікротріщини здатні проникати грязь і хвороботворні мікроорганізми.

Ні в якому разі не слід розрізати арбуз на вулиці, щоб упевнитися у його стиглості. Небезпечні плоди з пошкодженою шкіркою.

Розкритий арбуз слід зберігати тільки в умовах холодильника і не більше за добу.

Скільки кавуну та дині можна давати дітям?

Пропонувати арбузи та дині дітям можна з 2-3 років. Дошкільнику достатньо 1 шматочки на день, школяру — 2 шматочки.

Як зрозуміти, що відруївся?

Ознаки відруєння — температура, втома, слабкість (симптоми інтоксикації), повторюється рвота і діарея. Про непереносимість можуть свідчити шкірні висипання, зміни характеру випорожнень за відсутності температури та інтоксикації, а також той факт, що дитина кавун чи диню вживає вперше. Слід зазначити, що вони не відносяться до продуктів із високим аллергенним потенціалом. У будь-якому випадку необхідно звернутися до лікаря.