Чим корисна і шкідлива ряжанка для організму людини
Лікарі відзначають, що в цьому продукті багато кальцію і добре засвоюваних білків, але водночас він підходить не всім і не завжди. Ми з’ясували, чим корисна ряжанка.
Ряжанка — слов’янський продукт, у західних та східних гастрономічних традиціях такого немає. Загалом це пряжене і вже пастеризоване молоко, в яке додають молочно-кислі бактериї і залишають готуватися до потрібного стану. Саме через технологію виробництва і виходить така користь. На відміну, скажімо, від молока у ряжанці менше води, вона стає більш концентрованою та наповненою корисними речовинами. За рахунок цього процесу білки в ній краще засвоюються.
Головне у складі
З’ясуємо, які витамини і мікроелементи містяться в цьому напої. Звичайно, мова не йде про домашню ряжанку, у яку під час приготування додають сметану, відповідно вона дещо змінює склад.
У 100 г продукту містяться:
- вуглеводи – 4,2 г;
- жири – 4 г;
- білки – 2,8 г;
- вода – 87,4 г;
- холестерин – 11 мг;
- вітамін РР (B3) – 0,8 мг;
- витамин А – 0,03 мг;
- вітамін В1 – 0,02 мг;
- вітамін В2 – 0,13 мг;
- витамин С – 0,3 мг;
- вітамін D – 0,03 мг;
- Вітамін Е – 0,1 мг;
- калій – 146 мг;
- кальцій – 124 мг;
- фосфор – 92 мг;
- натрій – 50 мг;
- калорійність – 67 ккал.
Що особливо варто виділити у складі
Білок
За рахунок первинної термічної обробки білок у напої легше засвоюється, він швидше всмоктується, ніж у разі вживання молока чи кефіру.
Кальцій та фосфор
З ряжанки ми можемо отримати приблизно 25 % добової норми кальцію та 20 % фосфору. Це звичайне співвідношення даних мінералів для молочних продуктів, такий баланс дозволяє кальцію краще засвоюватися. Однак у ряжанці з магазину ці пропорції можуть бути порушені, що свідчить про додавання у продукт фосфатів.
Вітаміні С і E
Антиоксиданти, які підсилюють імунозахисну функцію організму, борються з окислювальними процесами та перешкоджають пошкодженню клітин.
Вітамін РР
Елемент з вітамінів групи В. Регулює окислювальні процеси. Стимулює вироблення шлункового соку, а також знижує холестерин у крові.
Корисні бактерії
Це пробіотики та пребіотики, які сприяють травленню, витісняють шкідливі бактериї, токсини та канцерогени з кишківника.
Холестерин
У складі міститься так званий корисний холестерин, який відіграє величезну роль у синтезі гормону надниркових залоз.
Вона трохи вища, ніж, скажімо, у молока та кефіру. Але все одно цей продукт належить до категорії низькокалорійних. Молочні жири у напої приносять більше користі, ніж шкоди. Вони допомагають швидше засвоюватися кальцію та витамину А, також є профілактичним засобом від деяких захворювань – наприклад, хвороби Альцгеймера. У низькокалорійній ряжанці вдвічі менше корисних речовин. Тому радимо купувати напій із жирністю, не меншою за 4 %.
6 головних корисних властивостей
Чому ж лікарі радять нам, дівчатам, обов’язково додавати у раціон харчування ряжанку? Користь і шкода для організму жінки (що, звичайно ж, нас найбільше хвилює), втім, як і для чоловіка (іноді теж турбуємось) досить добре вивчені.
Нормалізує травлення
Мабуть, це основна функція. Відбувається це за рахунок кількох факторів. Усі кисломолочні продукти стимулюють вироблення шлунково-кишкового соку, який допомагає перетравлювати їжу та “проштовхувати” її далі у кишківник. Вже в цьому гіллястому органі за роботу беруться корисні бактериї (пробіотики та пребіотики). Вони нормалізують мікрофлору кишківника, що покращує загальну імунозахисну функцію всього організму. Ряжанку лікарі рекомендують випивати, щоб позбутися від тяжкості та бурчання у животі, закріпів, а також людям, що страждають через відсутність апетиту.
Покращує роботу мозку
Білок і протеїни у складі стимулюють мозкову діяльність людини. А гормон мелатонін, який виробляється за умови вживання кисломолочних продуктів, регулює наш сон, тобто допомагає нашому мозку відпочивати.
Зміцнює кістки
Тут усе зрозуміло. За це відповідають кальцій та фосфор. Тож фахівці настійно радять включати напій у раціон харчування літнім людям (їх кістки втрачають свою твердість) та дітям (для кращого формування кісткової тканини).
Покращує роботу серцево-судинної системи
Калій, витамин С і білок зміцнюють стінки сосудів, запобігають розвитку аритмії та ішемічної хвороби серця.
Стимулює роботу сечостатевої системи
У харчуванні “користь і шкода ряжанки для організму чоловіка” це дуже важливий елемент. Багато хвороб сечостатевих органів викликані порушенням мінерального балансу в організмі, а саме напій може відновити брак мікроелементів. Тому він є ефективним засобом профілактики сечокам’яної хвороби, простатиту тощо.
Допомагає у період менопаузі
По-перше, напій допомагає контролювати вагу, по-друге, дає організму магній і фосфор (навіть більше, ніж молоко і кефір), по-третє, завдяки витаминам С і Е сприяє збереженню краси і здоров’я шкіри, волосся та нігтів. .
Протипоказання
Вживання ряжанки не рекомендується у таких випадках:
- За умови непереносимості молочного білка (не плутати з непереносимістю лактози).
- За умови підвищеної кислотності у шлунку. Тоді вживання може викликати печію.
- Людям, що страждають на діабет.
- У разі загострення гастритів, язв та інших гострих порушень у шлунково-кишковому тракті.
У напої є глікопротеїни (щоправда, у незначній кількості), які можуть пошкодувати кров’яні судини, наносити вред зору.
Ряжанка корисна для кишківника, але тут є свої тонкощі. За наявності дисбактеріозу або нестачі флори, яка розщеплює білок у шлунково-кишковому тракті, вона викликає метеоризм, дискомфорт у животі, рідкий стілець.
Також варто пам’ятати про продуктове поєднання. Вживати напій разом з іншими продуктами, багатими на білок, не варто. Він погано поєднується з сирими ягодами, фруктами та овочами. Така їжа викликає процес бродіння у кишківника. Найкраще пити ряжанку окремо від іншої їжі.
Як вибрати
- Правильний колір – світло-кремовий, чимось схожий на колір топленого молока. Відтінок повинен бути рівномірним.
- Кисломолочний смак, солодкуватий, м’якший у порівнянні з кефіром. Не має бути сильного запаху.
- Ознаки газоутворення говорять про те, що у продукті розвивається неправильна мікрофлора.
- Консистенція має бути однорідною — жодних грудочок. За густотою — щось середнє між кефіром та нежирною сметаною.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!