Чим корисна хурма для організму людини
Хурма — це сезонний фрукт (якщо точніше, то ягода), що з’являється на полицях магазинів у другій половині осені. Повноцінний урожай цієї тропічної культури на сьогодні вдається здобути навіть у середній смузі. Останнім часом стали з’являтися морозостійкі різновиди, що дають надію на просування цього екзоту у більш холодні регіони. Одним із найяскравіших представників цього напрямку на даний момент є хурма віргінська, яка витримує морози до -35 C.
Але залишимо експерименти захопленим садівникам-випробувачам, а самі зосередимо свою увагу на тих плодах, що можна купити в звичайному магазині.
Користь хурмі
Хурма особливо багата на витамини A, B і C. У період активної застуди та авітамінозу це якраз те, що потрібно для підтримання імунітету на належному рівні. Вітаміни групи B до того ж цілюще впливають на стан нервної системи, їх зазвичай назначають після важких нейрохірургічних операцій для відновлення нервної провідності у кінцівках.
З мікро- і макроелементів у хурмі в достатній кількості присутній калій, магній, фосфор, кальцій, марганець, але особливо виділяються йод і залізо. Саме через них хурму часто рекомендують вживати у їжу при залізодефіцитній анемії. Свого часу її настійно застосовували і для профілактики цинги.
Також хурму буде корисно включити у свій раціон людям, що страждають від серцево-судинних захворювань. Ця тропічна ягода зменшить ризик розвитку атеросклерозу і посприяє зменшенню набряклості тіла (січогінний ефект). Останнє добре також і для нормальної роботи почок (у тому числі при сечокам’яній хворобі).
Завдяки високому вмісту антиоксидантів хурма сприяє зниженню кількості вільних радикалів в організмі, що в свою чергу зменшує передчасне старіння клітин. А завдяки вираженим антибактеріальним властивостям хурма може допомогти за різних розладів ШКТ.
Кому слід включити хурму у свій рацій:
- людям з анемією;
- тим, у кого підвищений рівень поганого холестерину;
- особам, які страждають від проблем зі шлунково-кишковим трактом запального характеру;
- вагітних жінок.
За харчовою цінністю ситуація наступна:
- Калорійність: 67 кКал.
- На 100 г: вуглеводи – 15,3 г; білки – 0,5 г; жири – 0,4 г.
Шкода хурмі
У будь-якої медалі — дві сторони. Це твердження справедливе і для хурми. Солодкість цієї ягоди зумовлена підвищеним вмістом цукрів у її складі. Частка сахарози становить близько 25%. Це в свою чергу означає, що діабетикам слід відмовитися від хурми (хоча б частично).
Таніни, завдяки яким досягається характерна в’язкість, корисні для зниження артеріального тиску, але при цьому можуть провокувати запори.
Людям, які страждають від цукрового діабету, зазвичай, не дають з’їдати більше однієї хурми на добу, а середньостатистичним здоровим людям можна спожити в їжу за той же період до трьох плодів.
Хурма протипоказана при:
- діабеті;
- почечної недостатності;
- виразці шлунка;
- дітям віком до 3 років;
- запорах.
Висновок
Жінкам та чоловікам будь-якого віку, за відсутності індивідуальних протипоказань, дуже бажано додати хурму у свій постійний осінньо-зимовий раціон.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!