Користь і шкода гарбуза для організму

Великі помаранчеві плоди тыкви у багатьох ще досі асоціюються з виготовленням декоративних підсвічників на ніч Хеллоуїна. Але добрі пані знають, що крім цих пустот гарбуз – це ще й цінний продукт харчування. Гарбуз приносити для організму людини користь і вред, це треба знати, включаючи страви з такого цікавого овочів у сімейне харчування, інформує sutura.org.ua

Плід гарбуза – це ягода, що зростає від звичайних до грандіозно великих розмірів до 100 кг, потрапляє на овочеві виставки. Форма її округла, різних варіантів, забарвлення від жовтого до коричневого, різноманітних поєднань і відтінків. Всередині гарбуза – насіннєва порожнина, заповнена насінням, придатними для вживання.

Вміст корисних речовин

У літніх та зимових сортах тыкви міститься так багато цілющих з’єднань, що він цим перемагає багато овочі. Усі присутні у ньому речовини, тільки несуть користь людині. Шкоди від цього продукту немає жодної.

Гарбуз славиться багатим вмістом:

  • цукрів;
  • каротину;
  • вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP;
  • рідкісних вітамінів T і К.

Вітамін Т регулює метаболізм, витамин K потрібний для нормалізації процесів згортання крові.

З хімічних складових у гарбузі містяться:

  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • целюлоза;
  • пектинові речовини;
  • багатьох мінералів, включаючи важливі для організму K, Ca, Fe, Mg.

Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, у великому обсязі тіамін, рибофлавін, пектин. Помаранчевий пігмент забезпечує вміст каротину в такому кількості, що гарбуз є лідером серед багатьох продуктів.

Офтальмологи наполягають вводити в їжу свіжий тыквовий сік людям, які мають проблеми із зором.

Користь і шкода гарбуза

Введення різноманітних гарбузових страв у щоденне харчування налагоджує обмін речовин, зміцнює імунну систему, звільняє організм від шлаків. Гарбузові страви завжди включаються до програм для скидання лишньої ваги. У будь-якому випадку треба пам’ятати про те, що тыква несе організму і користь, і шкоду.

Багатство мінералів зцілює від хвороб серця, регулює сердечний ритм та кров’яний тиск. Є гарною профілактикою від ішемії, анемії.

Корисні гарбузові страви при патологіях печінки різної етіології, за наявності каменів у почках. М’якоть гарбуза, приготовлена ​​різними способами, надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію. Нейтральна среда м’якоті гарбуза загоює язви шлунка.

Відвар квітів гарбуза загоює шкірні рани з нагноєнням. Стовчена сира м’якоть являє собою відмінні ліки від фурункулів, опіків, висипів різного походження.

Гарбуз лікарі та дієтологи назначають при діабеті, гастриті з ненормованим кислотоутворенням, різних колітах. Відновлюють гарбузові страви дисбактеріоз кишечника. Мікроорганізми здатні виводити холестерин, вони очищають стінки судин, розширюють їх просвіт.

Регулярне введення страв з гарбуза в харчування відновлює сили, регулює нервну систему, покращує сон, допомагає жіночому та чоловічому організмам при статевих патологіях.

Олія гарбуза, що купується в аптеці, є відмінною профілактикою проти багатьох хвороб – порушення складу крові, дисбалансу кишечника, органів ШКТ.

Однак у цього такого корисного продукту є протипоказання:

  • тыкву виключень при низькій кислотності;
  • коли порушень кислотно-лужний баланс;
  • коли є схильність до появи кишкових коліків;
  • страви із сирої тыкви протипоказані при підвищеному цукрі.

Любителям гарбузового насіння! Є любителі поклацати насіння гарбуза, але вони містять багато кислот, які руйнують зубну емаль.

Всі гарбузові страви треба їсти в міру, тому що від тыкви організм отримує і користь, і шкоду.

Гарбуз корисний всім

Жінкам велику користь приносити витамин E у помаранчевому плоді, він підтримує молодий стан організму, придає шкірі пружність та еластичність.

Представницям прекрасної половини людства помаранчевий пiгмент з каротином надає вiдтiнок легкого шкірного загару. З сирої м’якоті легко зробити косметичну маску, яка прибере жирний блиск, очистити пори, скоротити кількість вугрових утворень.

При схудненні допомагає низька калорійність, в яких стравах не був би приготований цей овоч.

Вітамін T допомагає травленню, а пектині допомагають виведенню холестерину та шлаків.

Чоловікам користь приносять збережені у стравах кислоти. Вплив альфа-ліпоєвої, лінолевої, фолієвої кислот та поліненасичених жирів істотно зміцнюють чоловіче здоров’я. У насінні міститься цинк, необхідний для нормалізації функцій передміхурової залози. З метою профілактики утворення простатиту чоловікам потрібно гризти гарбузове насіння щодня, хоча б по горсті.

У них містяться цинк, фосфор, вони регулюють функції травлення, покращують зір, зміцнюють репродуктивні можливості. Сік свіжої гарбузи підвищує інтимні сили чоловіка, тому його треба щодня пити по склянці. Вітамін F міститься у всіх частинах тыкви – насіння, сік, м’якоть багаті цим витамином. Він покращує роботу судин, серця.

Дітям гарбуз вважається незамінним харчуванням у будь-якому вигляді. Педіатри рекомендують готувати гарбузові страви дітям, які мають хронічні проблеми з функціями кишечника. Особливо корисна сира м’якоть, її клітковина містить органічні кислоти, що покращують роботу всього Шлунково-кишкового тракту. Запори та коліт у дітей лікуються свіжовіджатим тыквим соком. Якщо у сік додати мед, такий напій заспокоїть нервне збудження, відрегулює засипання та глибокий сон.

Літнім людям важливо, що гарбузові страви, які легко засвоюються, не подразнюють слизові оболонки у всіх відділах кишечнику. Високий склад калію має сечогінну дію, що для літніх важливо при захворюваннях серця, судин. Високий вміст заліза робить її незамінною у дієтах при анемії.

Літнім людям! У літньому віці корисна м’якоть гарбуза, вона покращує обмін речовин, запобігає скупченню газів, діє проти запалень у кишечнику та органах ШКТ.

Страви з гарбуза

Його можна їсти цілий рік, якщо заздалегідь запастися замороженим продуктом. М’якуш натирають на дрібній тертці, укладають у фасувальні пакети, складають у морозильну камеру. Важливо підписувати пакети, інакше взимку її можна попутати з замороженою морквою. У замороженому вигляді гарбуз використовується для приготування каш, овочевих рагу, випічки пирогів, оладок.

Список корисних страв з гарбуза:

Каша

Варити її можна з будь-якими крупами, але особливо гарними з кукурудзяної каші, пшеничної, ячної круп. Кашу шкірна пані варити по-своєму – одні одразу на молоці. Інші – на воді з додаванням рослинної олії. Заморожену тыкву можна покласти в кастрюлю разом з крупою. Після готовності перед подачею на стіл у тарілки додається за смаком молоко, мед, ванілін.

Салат

Готується із сирої тыкви. Замороження можна попередньо розморозити і віджати з нього утворену рідину.

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 200 г;
  • очищені яблука – 4 шт.;
  • сік з 1 лимона;
  • мед – 2 ч. л.;
  • волоські горіхи – горстка.

Все змішується у страві, орехи треба подрібнити качалкою і посипати ними готовий салат. У такий же спосіб готується салат зі свіжого гарбуза.

Суп-пюре

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 1 кг;
  • луковиця невеликого розміру – 1 шт.;
  • чеснок – 2 зубчики чесноку;
  • курячий бульйон – 5 ст.;
  • імбир, сіль – за смаком; зелень для прикраси.

Спосіб приготування:

Свіжу тыкву нарізають кубиками і обсмажують у рослинному маслі. Потім додаються подрібнені лук та чеснок. Обжарені овочі заливаються бульйоном, додаються сіль та прянощі. Варити суп до розм’якшення всіх інгредієнтів. Потім суп стукни в пюре. На стіл подається, посипаючи зеленню. За бажанням у суп додаються сухарики, сметана.

ОладкиСклад:

  • м’якуш свіжої або замороженої тыкви – 250 г;
  • велике яйце – 1 шт.;
  • нежирний кефір – 1 склянка;
  • мука – 5 ст. л.;
  • сіль і цукор – за смаком.

З’єднати всі продукти, замісити тісто, щоб воно було досить густим. Випікати оладки, як завжди, обсмажуючи їх з 2-х сторін. На стіл подавати з медом, сметаною.

Суфле

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 200 г;
  • мука – 2 ст. л.;
  • яйця – 2 шт;
  • сахар – 25 г;
  • вершкове масло – невеликий кусочок.

Спосіб приготування:

Гарбуз відварюється 10 хв. Відокремлюються жовтки від білків. Жовтки розтираються із сахаром. Білки збиваються до білої піні. Гарбуз товчеться до пюре, до нього додаються жовтки і мука. Акуратно вводяться збиті білки. Готова маса викладається у змащені олією форми, випікається 0,5 години при 1900С. На стіл подається із джемом, варенням.

Всі рецепти розраховані на використання та свіжої та замороженої гарбуза.