Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати
Користь і шкода гарбуза для організму
Великі помаранчеві плоди тыкви у багатьох ще досі асоціюються з виготовленням декоративних підсвічників на ніч Хеллоуїна. Але добрі пані знають, що крім цих пустот гарбуз – це ще й цінний продукт харчування. Гарбуз приносити для організму людини користь і вред, це треба знати, включаючи страви з такого цікавого овочів у сімейне харчування, інформує sutura.org.ua
Плід гарбуза – це ягода, що зростає від звичайних до грандіозно великих розмірів до 100 кг, потрапляє на овочеві виставки. Форма її округла, різних варіантів, забарвлення від жовтого до коричневого, різноманітних поєднань і відтінків. Всередині гарбуза – насіннєва порожнина, заповнена насінням, придатними для вживання.
Вміст корисних речовин
У літніх та зимових сортах тыкви міститься так багато цілющих з’єднань, що він цим перемагає багато овочі. Усі присутні у ньому речовини, тільки несуть користь людині. Шкоди від цього продукту немає жодної.
Гарбуз славиться багатим вмістом:
- цукрів;
- каротину;
- вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP;
- рідкісних вітамінів T і К.
Вітамін Т регулює метаболізм, витамин K потрібний для нормалізації процесів згортання крові.
З хімічних складових у гарбузі містяться:
- жири;
- білки;
- вуглеводи;
- целюлоза;
- пектинові речовини;
- багатьох мінералів, включаючи важливі для організму K, Ca, Fe, Mg.
Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, у великому обсязі тіамін, рибофлавін, пектин. Помаранчевий пігмент забезпечує вміст каротину в такому кількості, що гарбуз є лідером серед багатьох продуктів.
Офтальмологи наполягають вводити в їжу свіжий тыквовий сік людям, які мають проблеми із зором.
Користь і шкода гарбуза
Введення різноманітних гарбузових страв у щоденне харчування налагоджує обмін речовин, зміцнює імунну систему, звільняє організм від шлаків. Гарбузові страви завжди включаються до програм для скидання лишньої ваги. У будь-якому випадку треба пам’ятати про те, що тыква несе організму і користь, і шкоду.
Багатство мінералів зцілює від хвороб серця, регулює сердечний ритм та кров’яний тиск. Є гарною профілактикою від ішемії, анемії.
Корисні гарбузові страви при патологіях печінки різної етіології, за наявності каменів у почках. М’якоть гарбуза, приготовлена різними способами, надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію. Нейтральна среда м’якоті гарбуза загоює язви шлунка.
Відвар квітів гарбуза загоює шкірні рани з нагноєнням. Стовчена сира м’якоть являє собою відмінні ліки від фурункулів, опіків, висипів різного походження.
Гарбуз лікарі та дієтологи назначають при діабеті, гастриті з ненормованим кислотоутворенням, різних колітах. Відновлюють гарбузові страви дисбактеріоз кишечника. Мікроорганізми здатні виводити холестерин, вони очищають стінки судин, розширюють їх просвіт.
Регулярне введення страв з гарбуза в харчування відновлює сили, регулює нервну систему, покращує сон, допомагає жіночому та чоловічому організмам при статевих патологіях.
Олія гарбуза, що купується в аптеці, є відмінною профілактикою проти багатьох хвороб – порушення складу крові, дисбалансу кишечника, органів ШКТ.
Однак у цього такого корисного продукту є протипоказання:
- тыкву виключень при низькій кислотності;
- коли порушень кислотно-лужний баланс;
- коли є схильність до появи кишкових коліків;
- страви із сирої тыкви протипоказані при підвищеному цукрі.
Любителям гарбузового насіння! Є любителі поклацати насіння гарбуза, але вони містять багато кислот, які руйнують зубну емаль.
Всі гарбузові страви треба їсти в міру, тому що від тыкви організм отримує і користь, і шкоду.
Гарбуз корисний всім
Жінкам велику користь приносити витамин E у помаранчевому плоді, він підтримує молодий стан організму, придає шкірі пружність та еластичність.
Представницям прекрасної половини людства помаранчевий пiгмент з каротином надає вiдтiнок легкого шкірного загару. З сирої м’якоті легко зробити косметичну маску, яка прибере жирний блиск, очистити пори, скоротити кількість вугрових утворень.
При схудненні допомагає низька калорійність, в яких стравах не був би приготований цей овоч.
Вітамін T допомагає травленню, а пектині допомагають виведенню холестерину та шлаків.
Чоловікам користь приносять збережені у стравах кислоти. Вплив альфа-ліпоєвої, лінолевої, фолієвої кислот та поліненасичених жирів істотно зміцнюють чоловіче здоров’я. У насінні міститься цинк, необхідний для нормалізації функцій передміхурової залози. З метою профілактики утворення простатиту чоловікам потрібно гризти гарбузове насіння щодня, хоча б по горсті.
У них містяться цинк, фосфор, вони регулюють функції травлення, покращують зір, зміцнюють репродуктивні можливості. Сік свіжої гарбузи підвищує інтимні сили чоловіка, тому його треба щодня пити по склянці. Вітамін F міститься у всіх частинах тыкви – насіння, сік, м’якоть багаті цим витамином. Він покращує роботу судин, серця.
Дітям гарбуз вважається незамінним харчуванням у будь-якому вигляді. Педіатри рекомендують готувати гарбузові страви дітям, які мають хронічні проблеми з функціями кишечника. Особливо корисна сира м’якоть, її клітковина містить органічні кислоти, що покращують роботу всього Шлунково-кишкового тракту. Запори та коліт у дітей лікуються свіжовіджатим тыквим соком. Якщо у сік додати мед, такий напій заспокоїть нервне збудження, відрегулює засипання та глибокий сон.
Літнім людям важливо, що гарбузові страви, які легко засвоюються, не подразнюють слизові оболонки у всіх відділах кишечнику. Високий склад калію має сечогінну дію, що для літніх важливо при захворюваннях серця, судин. Високий вміст заліза робить її незамінною у дієтах при анемії.
Літнім людям! У літньому віці корисна м’якоть гарбуза, вона покращує обмін речовин, запобігає скупченню газів, діє проти запалень у кишечнику та органах ШКТ.
Страви з гарбуза
Його можна їсти цілий рік, якщо заздалегідь запастися замороженим продуктом. М’якуш натирають на дрібній тертці, укладають у фасувальні пакети, складають у морозильну камеру. Важливо підписувати пакети, інакше взимку її можна попутати з замороженою морквою. У замороженому вигляді гарбуз використовується для приготування каш, овочевих рагу, випічки пирогів, оладок.
Список корисних страв з гарбуза:
Каша
Варити її можна з будь-якими крупами, але особливо гарними з кукурудзяної каші, пшеничної, ячної круп. Кашу шкірна пані варити по-своєму – одні одразу на молоці. Інші – на воді з додаванням рослинної олії. Заморожену тыкву можна покласти в кастрюлю разом з крупою. Після готовності перед подачею на стіл у тарілки додається за смаком молоко, мед, ванілін.
Салат
Готується із сирої тыкви. Замороження можна попередньо розморозити і віджати з нього утворену рідину.
Склад:
- м’якоть гарбуза – 200 г;
- очищені яблука – 4 шт.;
- сік з 1 лимона;
- мед – 2 ч. л.;
- волоські горіхи – горстка.
Все змішується у страві, орехи треба подрібнити качалкою і посипати ними готовий салат. У такий же спосіб готується салат зі свіжого гарбуза.
Суп-пюре
Склад:
- м’якоть гарбуза – 1 кг;
- луковиця невеликого розміру – 1 шт.;
- чеснок – 2 зубчики чесноку;
- курячий бульйон – 5 ст.;
- імбир, сіль – за смаком; зелень для прикраси.
Спосіб приготування:
Свіжу тыкву нарізають кубиками і обсмажують у рослинному маслі. Потім додаються подрібнені лук та чеснок. Обжарені овочі заливаються бульйоном, додаються сіль та прянощі. Варити суп до розм’якшення всіх інгредієнтів. Потім суп стукни в пюре. На стіл подається, посипаючи зеленню. За бажанням у суп додаються сухарики, сметана.
ОладкиСклад:
- м’якуш свіжої або замороженої тыкви – 250 г;
- велике яйце – 1 шт.;
- нежирний кефір – 1 склянка;
- мука – 5 ст. л.;
- сіль і цукор – за смаком.
З’єднати всі продукти, замісити тісто, щоб воно було досить густим. Випікати оладки, як завжди, обсмажуючи їх з 2-х сторін. На стіл подавати з медом, сметаною.
Суфле
Склад:
- м’якоть гарбуза – 200 г;
- мука – 2 ст. л.;
- яйця – 2 шт;
- сахар – 25 г;
- вершкове масло – невеликий кусочок.
Спосіб приготування:
Гарбуз відварюється 10 хв. Відокремлюються жовтки від білків. Жовтки розтираються із сахаром. Білки збиваються до білої піні. Гарбуз товчеться до пюре, до нього додаються жовтки і мука. Акуратно вводяться збиті білки. Готова маса викладається у змащені олією форми, випікається 0,5 години при 1900С. На стіл подається із джемом, варенням.
Всі рецепти розраховані на використання та свіжої та замороженої гарбуза.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!