Острая їжа протипоказана людям при вже існуючій виразці, гастриті та запаленнях у шлунково-кишковому тракті. Гостро дратує запалену слизову і так нездорову шлунку і посилює ступінь захворювання, перетворюючи хворобу в хронічну форму. Також не варто давати гострі соуси дітям. Певного віку, з якого їх можна вводити до раціону дітей, немає. Але в харчуванні дошкільнят краще їх не вживати, інакше можуть виникнути проблеми із травленням.

Чому в спекотних країнах гостріше їдять і не страждають хворобами шлунка?

Острая їжа століттями рятує мешканців від інфекцій, генетично їх смакові рецептори та шлунки більш адаптовані до гострого. Їх організм звик до постійного подразнення і виробляє більше слизу, який утворює захисну кулю на слизовій і не дає гострого дратування стінки шлунка. Щоб відчути гострий смак, жителі спекотних країн змушені збільшувати пекучу дозу в кілька разів.

Як нейтралізувати гострий пекучий смак?

Нейтралізує смак гострого рису, зварень без солі, він абсорбує капсаїцин подібно до активованого вугілля. Рис не слід відразу глотати, краще його потримати біля рота, притиснути мовою до «гарячих» ділянок. Але, на жаль, варений рис не завжди знайдеться під рукою. Тоді допоможе сметана, йогурт чи молоко. Секрет у тому, що молочні продукти містять білок казеїн, який видаляє капсаїцин із нервних закінчень. Запивати водою гостру їжу не варто: капсаїцин абсолютно не розчиняється у воді. Зате добре розчиняється у жирі. Тому нейтралізувати гострий допоможе жирний бульйон.