Чим небезпечна їжа «в постіль»
“Кава в ліжко” – фраза, що стала синонімом романтичних відносин. Сучасна цивілізація навіть винайшла безліч пристроїв для цієї процедури: спеціальні столики на коротких ніжках тощо. У багатьох це навіть перетворилося на постійну звичку. Щоправда, як запевняють медики, така звичка є довгою. Їжа в постелі рано чи пізно призводить до гастроезофагеально-рефлюксної хвороби. Це захворювання виникає внаслідок ослаблення сфінктера, через те що їжа зі шлунку повертається назад у стравохід. При цьому людина відчуває печію, спазми, біль у грудях — симптоми, дуже схожі з інфарктом.
Фахівці американського гастроентерологічного коледжу обґрунтовують це тим, що в положенні лежачи їжа з трудом просувається з гортані в стравохід — у цьому випадку виникає ризик перекриття дихальних шляхів. Вони радять не тільки не їсти лежачи, але взагалі не приймати горизонтального положення протягом півтори-двох годин після їди.
Під час приймання їжі в постелі людина перебуває в дуже неудобному становищі, і їжа може потрапити до трахеї. Рятувати людей, які потерпіли від таких перекусів, лікарям доводиться досить часто.
Навіть догляд за лежачими хворими вимагає, щоб хворого кормили в положенні напівсидячи.
Їжа в постелі, на думку вчених, призводить до ще однієї дуже серйозної проблеми. Крихти від їжі, як би потім добре їх не прибирали, все одно застряють у складках меблів, що призводить до розмноження не тільки бактерій, а й усіляких насекомих: мурах, клопів тощо.
Щоправда, це вже крайнощі. Противники кофе в постелі частіше звертають увагу на інший аспект: як можна вранці починати їсти, не прокинувшись до ладу, не почистивши зуби, не вмившись, тобто без звичайних гігієнічних процедур? Всесвітньо відомий дієтолог, Поль Брегг, казавши: що сонний організм не готовий до їди, він повинен її заробити зарядкою, бігом на свіжому повітрі, літніми водними процедурами.
У любителів розташуватися після роботи на диванчику з вечерею катастрофічно зростає вага. Просуваючись по стравоходу, що знаходиться в горизонтальному положенні, їжа, досягаючи шлунка, падає туди мертвим вантажем. Любитель малорухливого способу життя вбиває собі двічі: псує травну систему і нарощує жирову кулю.
Не випадково в давнину існував цілий звід правил, який детально розписує весь процес приймання їжі. Згідно з ним їсти можна було тільки за столом, у строго відведену годину — про перекусу мова навіть не йшла. Стіл обов’язково повинен бути накритий скатертиною, сидіти можна було лише в установленому положенні. Наприклад, не можна було класти лікті на стіл, розводити їх, низько нахилятися над тарілкою. Столові прилади були обов’язковими для використання. І, звісно, читання молитви. Вона змушувала забути про суєту, налаштовувала на спокійне приймання їжі, що так само сприяло травленню.
Щоправда, у 2002 році японські вчені виступили за поглинання їжі у положенні лежачи. Відповідно до їх твердження це корисно для хворих на діабет. У положенні лежачи їжа перетравлюється набагато повільніше, а значить, набагато довше розщеплюються і засвоюються вуглеводи, що перешкоджає різкому колінню інсуліну. Для діабетиків це дуже важливо. Справедливості заради слід зазначити, що жодних наукових доказів цього твердження поки що не існує.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!