Чим небезпечний мідний посуд для здоров’я людини
Мідний посуд вважався і вважається елементом розкоші та ознакою високої якості життя. У Писанні сказано, що священні води для таїнств та обрядів підносять у медних судинах, і в цьому випадку вона стає подібною до амриту, нектару безсмертя.
Сучасні дослідження знайшли і наукове підтвердження такої високої оцінки властивостей та властивостей медного посуду. Зокрема, багаторічні дослідження Федерального Агентства з охорони довкілля США, результати яких були опубліковані у 2008 році, довели бактерицидний статус міді та ряду її сплавів, у яких вміст цього металу був досить високим. Найбільш вираженою бактерицидною властивістю мідні поверхні мають щодо метицилін-стійкого штаму золотистого стафілококу, відомого як супермікроб MRSA, а також кишкової палички і сальмонелі.
У 2009 році результати досліджень були доповнені висновками про те, що мідь та її сплави ефективно інактивують небезпечний вирус A/H1N1 — збудник «свинячого» грипу. Але така активність міді і, відповідно, посуд з міді та її сплавів, має не лише позитивну, але й негативну сторону.
Так, активна окислювальна здатність веде до того, що поверхня мідного посуду руйнує ряд корисних витаминів, зокрема, С. А також окисляє ПНЖК (особливо при зберіганні продуктів у мідному посуді). Недолік ПНЖК, своєю чергою, призводить до важких системних, імунних захворювань і є однією з доведених причин виникнення онкологічних хвороб.
Особливо небезпечний влажний мідний посуд. Утворення зеленуватого нальоту (патині) та подальше нагрівання такого патинованого посуду призводить до того, що шкідливі речовини переходять у організм людини, здійснюючи там руйнівну дію на органи та тканини, призводячи до патологій. Так, цироз печінки, який довгу годину пов’язували з руйнівним впливом на печінку алкоголю, також виявився провокованим міддю та її сполуками. Дослідження, що проводяться китайськими вченими під керівництвом Чен Юнші, результати яких були опубліковані в 1990 році, довели, що причиною цирозу став високий вміст міді в організмі людей, які страждають на алкоголізм. Річ у тім, що при зловживанні спиртним організм починає посилено засвоювати мідь. І наявність мідного і зі сплавів міді посуд у будинку істотно прискорюють процес руйнування печінки. Вчені також зазначили, що зі зменшенням частки мідного посуду в загальному користуванні домогосподарств кількість пацієнтів з діагнозом “цироз печінки” істотно скоротилася.
Також необхідно відзначити, що сам по собі цей метал не є якимось виплодком пекла. Більше того, у помірних дозах він життєво важливий для організму. І для здорової дорослої людини навіть підвищене надходження міді в організм зазвичай не має негативних наслідків, оскільки її засвоюваність обмежена.
Проблема для хронічних алкоголіків полягає в тому, що особливості фізіології їх організму змінюються дуже істотно — він починає посилено засвоювати медь. Якщо надходження міді в організм знаходиться в межах норми, то особливої біди у цьому немає.
Але коли людина, яка сильно вживає спиртне переходити на неякісні напої підпільного виробництва, то канали надходження міді в організм розширюються. Також у рамках доказової бази були наведені результати досліджень професора Гарвіхта (Швейцарія), зроблені ним ще 1911 року. Пояснюючи масове ураження цирозом печінки алкоголіків і те, що саме цироз ставав основною причиною смерті в цій групі досліджуваних, він писав: «при бродінні попутно зі спиртом завжди утворюється певна кількість оцтової кислоти, яка в процесі дистиляції розчиняє частину міді з зазвичай використовуваних для труб». Вже до середини 20 століття у розвинених країнах на заводах, що випускають спиртні напитки, труби охолодження, які раніше виготовлялися з міді та латуні, були замінені на нові, з нержавіючої сталі.
У дослідженнях для ВООЗ німецьких вчених та педіатрів щодо причин високої смертності індійських немовлят, також знайшли «мідний слід». Так, дані, опубліковані у 1986 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, свідчать, що цирозом печінки страждали діти, що знаходяться на штучному вигодовуванні. Дослідження показали, що батьки готували для них суміш у традиційному для Індії мідному посуді. При відмові від нього захворюваність і смертність немовлят від цирозу печінки почала швидко скорочуватися.
Ще вчені давнини відзначали, що за всіх лікувальних властивостей міді, вона є найсильнішим ядом і рекомендували ставитися до цього металу з обережністю, не допускаючи симптомів «мідної лихоманки». Очевидно, і сьогодні їх попередження та поради, а також дані та висновки сучасних досліджень актуальні та мають бути враховані цінителями медного посуду.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!