При підвищеній кислотності необхідно дуже ретельно підходити до вибору раціону.

Ниючі болі під ребром, тяжкість у шлунку, печія, тошнота, здуття живота і безліч інших неприємних відчуттів – ці знайомі багатьом симптоми можуть мати одну комплексну назву – гастрит. Гастрит має кілька різновидів.

Гастрит і його різновиди

Гастрит у перекладі з давньогрецької означає «запалення шлунок». Це загальний термін, під яким розуміються різні запальні процеси та зміни слизової оболочки шлунка.

Гастрит буває гострий і хронічний, він може виникнути як первинне захворювання, так і на тлі інших хвороб. Гострий гастрит може перейти у хронічний – в’ялотекуче захворювання з перманентними рецидивами. Гастрит відрізняється за глибиною ураження слизової оболочки і шарів епітелію шлунка і за ступенем кислотності – підвищеної чи зниженої.

Гіперацидний гастрит: причини та наслідки

Гастрит з підвищеною кислотністю зветься гіперацидним гастритом. Виникає через надлишок соляної кислоти, що призводить до запалення стінок шлунка. Причини появи можна, як і у випадку з безліччю інших хвороб, розділити на внутрішні і зовнішні:

– зовнішніми факторами є неправильне харчування, зловживання алкоголем, нікотин, лікарські препарати, стреси;

– Внутрішніми – різні захворювання ендокринної системи, генетика, порушення обміну речовин та судинна дистонія.

Гіперацидний гастрит вважається хворобою молодих людей, можливо, на його виникнення впливає неправильний спосіб життя та вічний поспіх. У свою чергу він підрозділяється на три типи: “А”, “В” і “С”. Тип «А» виникає через генетичну схильність, тип «В» – через так званих бактерій Helicobacter pylori, які викликають інфекцію слизової оболочки шлунка. Тип «С» утворюється внаслідок впливу лікарських препаратів, під впливом способу життя та харчування.

При гіперацидному гастриті біль відчувається не завжди, тільки у періоди загострення, а тягнути і ниючі болючі відчуття виникають у підреберній зоні. Головний симптом гастриту з підвищеною кислотністю – це неприємне відчуття печії. Періодично виникає відчуття нудоти та печії, бувають запори. При гіперацидному гастриті апетит не пропадає, і це добре, бо больові симптоми можуть вщухнути після їди.

Дієта і режим харчування

Головне за будь-якого з типів гастриту – правильне харчування. Перше, що потрібно зробити – виключити будь-які подразнюють слизову шлунку продукти: алкоголь, копченості, соління, маринаді, сири з довгим терміном ферментації. А також продукти, що викликають виділення шлункового соку: міцний кофе, чай, той самий алкоголь. І продукти, що викликають газоутворення: бобові, всі види капусти, редис, ріпу, редьку, китайський салат, лук, артишоки, гриби, цільнозерновий та ржаний хліб.

Полезними продуктами вважаються підсушений білий хліб, приготовані на пару або відварені нежирне м’ясо та риба, молочні продукти (кисле, молоко), манна, гречана крупа, вівсянка, рис, різні овочеві супі-пюре, домашня лапша. Необхідно включати в меню варені або тушковані овочі – картопля, буряк, морква, тыкву, кабачки, все те, що має в’язку та обволаківаючу властивість. Як десерт рекомендуються пудинги, киселі, желе. З напоїв – неміцний чай, негазована мінеральна вода, розбавлені соки, різні відвари

Орієнтівна дієта на три дні при гіперацидному гастриті.

перший день

– Завтрак: гречана каша, чай з молоком.

– Інший завтрак: нежирний сир чи запечене яблуко.

– Обід: овощний суп-пюре, приготоване на пару м’ясо з тушкованими овочами, на десерт желе, компот.

– полудень: відвар з висівок з сахаром або з шиповника і сухарики.

– Ужин: відварна нежирна риба, пудинг з рису, неміцний чай.

– Перед сном: склянка молока.

другий день

– Завтрак: сирна запіканка, відвар із шиповника.

– Інший завтрак: фруктове желе.

– Обід: суп курячий з домашньою лапшою, приготовлена ​​на пару риба, рис, сік.

– Полудень: склянка кисляку.

– Ужин: картопляні зрази з молочним соусом, пудинг, неміцний чай.

третій день

– Завтрак: яйце некруте, підсушений хліб, чай з молоком.
– Інший завтрак: склянка кисляку.
– Обід: молочний суп із вівсянки, парові курячі котлети з картопляним пюре, запечене яблуко, компот.
– Полудень: фруктове желе.
– Ужин: ліниві вареники, неміцний чай.
– Перед сном: склянка молока.

Пам’ятайте, що харчуватися слід часто, але потроху та різноманітно. Будьте здорові!