Де брати вітаміни ранньою весною

Головна / unsorted / Де брати вітаміни ранньою весною

Авітаміноз, коли виникає нестача всіх вітамінів, зустрічається рідко, а ось гіповітамінозу схильна велика частина населення мегаполісів.

Основа боротьби з гіповітамінозом – збалансоване харчування. Звичайно, можна приймати витамини у таблетках, але їх біодоступність нижча, ніж у аналогічних речовин у складі їжі. Тому краще здати аналізи — це допоможе зрозуміти, яких саме речовин не вистачає організму, і правильно вибудувати раціон.

Найбільше навесні людині не вистачає витамину С і витамину D. Вітамін С міститься в ягодах, цитрусових, листовій зелені та сладкому перці. Всього лише два ківі повністю заповнювати добову потребу у витамині С. Але на екзотичні фрукти налягати з метою заповнити витамин С не варто — можна з незвички отримати алергічну реакцію

У квашеній капусті й журавлині витамину С теж дуже багато. Якщо ви обмежуєте сіль у раціоні, капусту можна промивати перед вживанням: сіль піде, а витамин С залишиться. Він є й у молодій картоплі — але ж у ній досить багато крахмалю.

У молочній продукції, у сирі, сметані, молоці та вершковому маслі міститься витамин D. Молочні продукти і яєчний жовток допоможуть заповнити не тільки витамин D, а й Е. З риби добре робити густий бульйон, залишаючи при цьому голови — у них найбільше корисних речовин.

У м’ясі, птиці, печінці та пивних дріжджах є вітамін В12. Він відповідає за кровотворення, еритропоїз та народження кров’яних тілець.

Навесні часто трапляється дефіцит заліза. Через нього важко встати з ранку, мало сил і тягне на сладку. Ще один ознака недостатності заліза – літкові судоми. Залізо міститься як у тваринних, так і в рослинних продуктах: у червоному м’ясі, яблуках, печінці, гречці та куразі.

Повинні бути в раціоні горіхи та насіння. У мигдалі багато магнію, необхідного для нормальної роботи нервної системи, та витамину Е, який відповідає за красу волосся та нігтів, а ще за еластичність шкірних покривів. У кедровому горісі гарний набір амінокислот, і також багато витамину Е. Молоко з кедрового горіху вважалося головним зіллям у відновний період. У фісташці є магній, залізо, фосфор, витамини групи В і витамин РР, який корисний для судин і покращує кровопостачання. У насінні соняшника є ненасичені жирні кислоти, а ще магній — він знімає дратівливість і тривожність. У волоському горісі — йод, він потрібний для правильної роботи щитовидної залози та ефективності обмінних процесів. Останнє важливе для тих, хто займається спортом чи хоче схуднути. Крім йоду у волоському горісі повний набір витаминів і мінералів: жиророзчинні витамини А і Е, водорозчинні В і С і мінерали — кальцій, магній, залізо та фосфор.

У моркві та гарбузі – і в м’якоті, і в насінні – багато каротину, витамину А, він потужний антиоксидант і корисний для зору. Ще він активно витрачається у весняний період на обігрів тіла та на підтримку захисної плівки на шкірі. Це жиророзчинний витамин, і щоб він засвоївся, в їжу потрібно додати масло або щось жировмісне, наприклад, сметану. У гарбузовому насінні багато витамину С. Фосфор, залізо і цинк теж є, хоч і в невеликих кількостях.

Крім того, на столі повинні бути свіжі фрукти та овочі. У листової зелені — наприклад, у базиліці й руколі — є фолієва кислота, яка є важливою для роботи імунної та кровеносної системи і виступає в ролі потужного антиоксиданту. Щоб почуватися добре, треба з’їдати не менше 50 грамів зелені на день.

Пийте зелений чай та відвар шиповника. Зелений чай – джерело антиоксидантів, а у відварі шиповника – витамин С.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!