Деякі факти про користь та вред шоколаду для людей

Головна / unsorted / Деякі факти про користь та вред шоколаду для людей

Кондитерська справа не стоїть на місці. Тільки за XX століття з’явилося безліч нових видів шоколаду. Проте, канонічними та найпоширенішими різновидами залишаються темний (гіркий) шоколад, молочний шоколад, білий шоколад. Саме час дізнатися, чим вони відрізняються і чи справді серед них є те, що може бути корисним для здоров’я.

Почати варто з того, що ще в XIX столітті в аптеках продавали гарячий шоколад, як засіб для підняття сил та отримання заряду бодьорості. Вчені досі сперечаються про те, чому саме шоколад здатний викликати підняття настрою. Єдине, що достеменно відомо, так це те, що цей смаколік насправді не викликає хворобливої ​​залежності. І все-таки в будь-якому шоколаді міститься велика кількість цукру та жиру. Для канонічного темного шоколаду вміст даних елементів на 100 г продукту складає 54 і 27 г відповідно. При цьому обсяг цукру може бути збільшений у темному шоколаді ще більше. Це дозволяє змінювати його смакові якості від гіркого до сладкого. Але варто пам’ятати, що навіть темний гіркий шоколад може легко стати причиною ожиріння і розвитку цукрового діабету, якщо зловживати його споживанням.

Умовно, темний шоколад можна назвати найкориснішим. Проте, сучасні дослідження показують, що у гіркому шоколаді все частіше зустрічаються небезпечні для здоров’я елементи. У тому числі кадмій. При цьому найгірше справи йдуть саме з молочним шоколадом, який із трьох основних видів — найшкідливіший. А все тому, що окрім усього іншого, під час його виробництва використовується не тільки цукор, а також ванілін і сухе молоко. Те саме стосується і білого шоколаду.

Важливо розуміти, що всі види шоколаду містять різні шкідливі домішки. Найчастіше вони з’являються через бажання виробника заощадити на какао-маслі. Часто замість нього до десерту додаються різні трансжири, у тому числі кокосова олія та гідрогенізована пальмова олія.

Таким чином зі всією впевненістю можна сказати, що сучасний шоколад не має хоч якихось корисних властивостей. Безперечно, вони є. Наприклад, будь-який шоколад все ще містить речовини з групи флавоноїдів, які можуть бути корисними для серця та судин (вони ж містяться у винограді та закономірним чином у вині). Але будь-які корисні якості легко перекриваються зазначеними вище недоліками.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!