За словами дієтолога з Університету Гельсінкі Сату Ювякорпі, проблем із пам’яттю можна уникнути, якщо правильно харчуватися, передає sutura.org.ua Певні продукти істотно знижують ризик забудькуватості. Фахівець зазначив, що їжа здатна безпосередньо впливати на кишкову флору, а за допомогою медіаторів – керувати частиною функціоналу мозку та почуттів. Відповідно є такі продукти, які тій же нервній системі і шкодять.

Досить часто через нездоровий рацион, що є низькоякісні вуглеводи і тваринні жири, людина поступово здатна і страждати проблемами з пам’яттю. Зокрема, гірше зі здатністю міркувати та розмірковувати стає, коли мало витамину В, а також є шкідливі звички. Зокрема, вживання алкоголю та цигарки. Виходячи з ситуації безпосередньо у Фінляндії, дієтолог зазначив, що там, у багатьох випадках проблеми бувають і у зв’язку з генетичними факторами. Пам’ять погіршується, бо високий тиск, холестерин істотно підвищений, є діабет іншого типу і абдомінальне ожиріння у громадян середнього віку.

Ювякорпі заявляє, що через незбалансоване харчування, коли переважають саме жири, клітинна мембрана стає значно жорсткішою, і клітини гірше передають сигнали. Порушується гематоенцефалічний мозковий бар’єр, і там виявляється маса шкідливих речовин, що доходять з крові. Крім усього іншого, виникають бета-амілоїдні бляшки, які у великій кількості ведуть до хвороби Альцгеймера. Провівши дослідження, учений зробив висновок, що якщо вживати жири, то мозок починає слабкіше обробляти інформацію, причому не важливо, молодий чоловік чи старий. Це для всіх однаково. Як потрібно харчуватися, щоби пам’ять не погіршувалася? За словами дієтолога, є цілий комплекс, дуже своєрідний раціон. Зокрема, слід регулярно вживати в їжу рибу, тому що ряд жирних кислот, які містяться в цьому продукті, здатні робити так, що кліткова мембрана стає м’якшою, краще передаються сигнали, а також менше запалюються нервні волокна.

Взагалі дуже добре впливає на пам’ять середземноморський раціон. Ювякорпі заявив, що якщо є в подібному ключі, то людина стає менш депресивною, а також менше забуває про те. У складі середземноморського раціону є рослинна їжа, багато цільнозернових продуктів, бобових, насіння, білого м’яса та оливкової олії, а також інші продукти. Також можна спробувати так звану Mind-дієту. При ній середземноморський раціон і ті, що спрямовані на лікування хвороб при високому тиску, об’єднуються. Таке спеціально розробили для боротьби із хворобою Альцгеймера, як зазначив Ювякорпі. У цьому раціоні є чорниця і полуниця, досить темно-зелених листових овочів, цільнозернових продуктів, бобових, горіхів, маслинової олії, а також допускається невелика кількість спиртного. Дозволяється, крім усього іншого, вживання кави, чаю та какао. Наприклад, якщо пити першого напою по три-чотири чашки, то є ймовірність, що хвороба Альцгеймера не розвинеться. При вживанні какао та темного шоколаду можна істотно покращити мозковий кровообіг.

Проте Ювякорпі попереджає, що дуже старатися у харчуванні іншим продуктом не можна. Це може призвести навіть до негативних наслідків. Цікаво і ще одне дослідження, яке говорити про те, що є продукти, завдяки яким людина здатна пережити значний холод. Таку інформацію повідомила прес-служба ДВФУ у Примор’ї.

Там зазначили, що є якісь інноваційні, особливі розробки, над якими попрацювали місцеві молоді фахівці. Наприклад, вони є авторами м’ясного паштету з кукумарією, мармеладу, у якого бурі водорослі, ковбасних виробів, де є і ламінарія, а також безлічі інших новинок. Їх усі відправили на Міжнародну конференцію, де обговорюють технологію виробництва харчових продуктів для харчування у холодних регіонах у місті Харбін, що на території Китаю. Абсолютно всі з цього у прес-службі називають унікальним, тому що там є спеціальні біологічно активні речовини, завдяки яким людина виживає і коли є досить суворі умови. Зокрема, до такого ставляться білкові добавки, у яких є тварина і рослинне походження. Коли дані речовини окислюються, то виділяється 16,5 г енергії, що, відповідно, набагато більше самого інгредієнта. Крім усього іншого, у продукт додають деяке кількість жирних кислот, що містяться у морських гідробіонтах.

Раніше молоді фахівці з ДВФУ розробили інші цікаві продукти харчування. Наприклад, вони виступають, як автори «наношоколаду», у складі якого морська капуста, хлібобулочних виробів із зеленими водорослями, соусів із морськими добавками і так далі. Крім того, одна аспірантка заявила про спосіб, завдяки якому переробку панцира, хвоста та голови креветки можна використовувати для створення нових харчових продуктів.

Одним словом, наука стоїть на сторожі нашого харчування, і слід експериментувати навіть у їжі – коли є можливість. Природно, перед тим, як спробувати щось, що навіть радять фахівці зі світовим ім’ям, краще проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем. Можливо, саме вам, у зв’язку з певними особливостями організму, той чи інший продукт і зовсім зашкодить.