Однак ця хвороба зустрічається і в молодшому віку, частіше у жінок, ніж у чоловіків, передає sutura.org.ua

Основні симптоми артрозу:

– сильні больові відчуття у суглобах або суглобах;
– зниження рухливості суглобів.

Важливо розуміти, що відсутність своєчасного лікування може призвести до повної втрати рухливості уражених цим захворюванням суглобів. Справа в тому, що деформація хряща при артрозі полягає не тільки в його руйнуванні в “потрібних місцях, але і в розростанні туди, де йому не місце, внаслідок чого рухливість суглоба стає неможливою”.

Серед основних причин виникнення артрозу виділяють:

– генетичну схильність;
– ожиріння (зайва вага);
операції чи травми суглобів.

Лікування артрозу: правила, які необхідно дотримувати

На жаль, звернути процес деформації хрящів суглобів не можна. Складність лікування артрозу полягає в тому, що засобу, який міг би одночасно відновлювати зруйновані “корисні” ділянки хряща і одночасно перешкоджати розростання “шкідливих” просто не існує.

Єдине, що можна зробити у разі артрозу суглобів – запобігти подальшим дегенеративним змінам. І в цьому головними засобами є правильне харчування, грамотно підібрані кваліфікованим фахівцем вправи, а також повна відмова від шкідливих звичок.

Що стосується харчування при артрозі, необхідно розуміти, що раціон харчування має бути збалансованим: не можна допускати браку вітамінів, жирів, вуглеводів, білків або мікроелементів.

Що можна їсти при артрозі суглобів, а що не можна

При артрозі суглобів не можна вживати наступні продукти:

– цукор та утримуючі його продукти;
– Сіль (по можливості омежити до 8 грамів на день або виключити зовсім);
– алкоголь;
– жирне м’ясо і сири, цукор молоко;
– Майонез;
– копченості, соління;
– рафінована рослинна олія;
– мінеральну воду з великим вмістом солі;
– Сосиски, ковбасу;
– змажені продукти;
– наваристі бульйони;
– Свіжий хліб.

Що обов’язково їсти при артрозі суглобів?

– желе (без барвників та ароматизаторів!);
– желатин;
– продукти, що містять витамини та мікроелементи (свіжі фрукти та овочі, риба, печінка, яєчний жовток, морепродукти, бобі, банані, гречка, овес, авокадо, брокколі тощо).

Важливо знати, що правильне харчування при артрозі суглобів полягає не лише у вживанні одних продуктів та виключенні з раціону інших. Артроз суглобів обмежує також способи, які можна використовувати для приготування продуктів: їх у жодному разі не можна змажити, тобто допускається тільки варена або, що ще краще, приготована на пару їжа.

Враховуючи вищенаведені рекомендації, Ви можете вибрати улюблені продукти і скомпонувати з них страви за власним смаком. Головне, щоб вони не були гарячими, солодкими, надто жирними чи солоними. Крім цього, можете спробувати запропоновані нами рецепти смачних страв, які не погіршатимуть артрозу суглобів.

Рецепт №1 – Холодець

На приготування традиційного холодцю потрібно багато години і, незважаючи на те, що саме цю страву рекомендують включити у свій раціон хворим на артроз суглобів, багато хто просто не знаходить вільної години на його приготування. Якщо Ви належите до таких людей, представляємо Вашому увазі рецепт більш швидкого у приготуванні та незвичайного холодцю – з рибою та томатами.

Що Вам знадобиться:

– рибне філе (наприклад, судака, коропа та ін.) – 400 грам;
– желатин – 10 пластин;
– томатний сік – 1 склянка;
– лук – 1 шт.;
– перець-горошок – 6 шт.;
– лавровий лист – 1 шт.;
– сік лимона – ст. л.;
– уксус – 1 ст. л;
– сіль (пам’ятайте про обмеження!).
– прянощі можна додавати за смаком.

Процес приготування:

1. Желатин залийте водою.
2. У глибоку сковороду налийте 0,5 л води, киньте очищений і нарізаний великими кільцями лук, сік лимона та прянощі. Дайте воді закипіти.
3. Після закипання додайте до сковороди філе риби, варити протягом 10 хвилин.
4. Коли філе охолоне, подрібніть його (наріжте кубиками або розірвіть на шматочки).
5. Проціджений рибний бульйон влити в кастрюлю, додати томатний сік і уксус, додати спеції та підігріти (не кип’ятити).
6. Желатин підігріти так, щоб він розчинився, а потім додати його до бульйону.
7. Одержаний томатний бульйон налити на дно форми для холодця і залишити у холодильник для застигання.
8. На застиглу основу викласти подрібнене філе риби, залити залишками бульйону та відправити у холодильник для повного застигання.

Незвичайний, смачний та корисний холодець готовий!

Рецепт №2 – Креветки з овочами на пару

Що Вам знадобиться:

– креветки – 500 г;
– цибуліна – 1 шт.;
– сладкий перець – 1 шт.;
– Чесник – приблизно 3 зубчики (можна менше);
– оливкова олія (нерафінована, будь-яка рослинна олія, яку Ви вживаєте, повинна бути нерафінованою) – 3 ст. л.;
– Зелень петрушки – 1 ст. л.;
– спеції та прянощі за смаком.

Процес приготування (до речі, він гранично простий):

1. Очищені креветки змішати з часником, орегано та спеціями.
2. Вилити столову ложку оливкової олії на креветки.
3. Нарізати півкільцями лук і перець.
4. Змастіть олією форму, викладіть на неї овочі, зверху додайте креветки.
5. Накрийте форму фольгою і відправте варитися на пару 15 хвилин.
6. Перед подачею прикрасьте страву зеленню і, при необхідності, полийте залишками олії.

Смачно, швидко та корисно!

Оскільки артроз суглобів дозволяє (і навіть вимагає) їсти м’ясо, Ви з легкістю можете приготувати, наприклад, нежирну свинину чи говядину на парі як окрему страву, так і з картоплею. Благо, якщо у Вас є пароварка чи мультиварка, поле для фантазії практично не обмежене.

Правильне харчування допоможе не тільки зробити лікування артрозу суглобів більш ефективним, а й покращити Ваше загальний стан здоров’я. Не забувайте про те, що найкраще раціон харчування зможе підібрати кваліфікований лікар-дієтолог!