Дієтологи назвали фрукти та овочі, які краще їсти зі шкіркою

Головна / unsorted / Дієтологи назвали фрукти та овочі, які краще їсти зі шкіркою

Ківі, яблука, баклажани та деякі інші продукти краще їсти зі шкіркою, тому що в ній міститься більше клітковини та корисних мікроелементів. Про це розповіли лікарі-дієтологи.

За словами експерта, у шкірці ківі міститься на 50% більше клітковини. Також дієтологи нагадали, що в цьому продукті присутня рекордна кількість витамину С — 200% від добової норми в одному плоді. І найбільше його знаходиться якраз у шкірці. Тому ківі краще їсти неочищеним.

Крім того, не варто знімати шкірку і з картопля. У шкірці картоплі, крім клітковини, міститься досить багато кремнію. Це той самий мікроелемент, який є важливим для відновлення нігтів і волосся в нашому організмі, — підкреслили лікарі.

Винятком із цього правила є кінець зими. Ближче до лютого картопля обов’язково потрібно чистити, тому що цієї пори року в шкірці може накопичуватися соланін. Дана речовина є токсичною для людського організму. Вірна ознака його присутності у картоплях — зелений колір шкірки, зазначили фахівці.

Ще один продукт, який потрібно вживати разом зі шкіркою, — баклажані. Річ у тім, що багато овочів накопичують антиоксиданти саме в ній.

Тому шкірка у різних овочів та фруктів буває різних кольорів. Такий фіолетовий колір (шкірки баклажанів) говорити про високий вміст антоціанів. Це ті антиоксиданти, які захищають наш організм від окисного пошкодження, в якійсь мірі допомагають у профілактиці процесів старіння, навіть відзначається їх важлива роль у профілактиці онкологічних захворювань.

Не слід очищати від шкірки та яблука. Якщо вживати фрукти разом з нею, можна отримати більше витамину С.

Якщо ми візьмемо одне середнє яблуко, зі шкіркою воно міститиме близько восьми міліграмів витамину C, а без шкірки — лише шість. Те саме стосується клітковини: у шкірці її буде вдвічі більше, ніж у м’якоті. Це дуже важливо для нормальної роботи кишківника, — розповіли дієтологи.

За їх словами, багато досліджень показують, що достатня кількість клітковини допомагає регулювати рівень холестерину в організмі. Це важливий чинник, особливо для людей старшого віку, зазначили експерти.

Інший продукт, який не потрібно чистити, – огірки. У їх шкірці теж міститься багато клітковини, витамину С і калію.

Саме шкірка огірка має зелений колір, а це ознака присутності в ній хлорофілу. Хлорофіл – потужний антиоксидант, деякі його як біодобавку купують в аптеках. А насправді досить їсти огірки зі шкіркою, щоб отримувати вже хорошу порцію хлорофілу.

За словами лікарів, хлорофіл відноситься до ряду антиоксидантів, які регулюють різні процеси в організмі, у тому числі борються зі вільними радикалами, тобто знижують внутрішні запалення.

Це профілактика різних захворювань, у тому числі онкологічних, збереження молодості та в цілому гарного самопочуття, — підсумували дієтологи.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!