Дієтологи пояснили, чому жовток в окатій яєчні має бути рідким.
Яєчню вважають одним із улюблених сніданків — швидко, смачно та питно. Які тонкощі потрібно враховувати, щоб правильно варити та змажити яйця?
Корисний стандарт
Дієтологи вважають яйця унікальним продуктом. Вони містяться витамини А, Е, D, групи У та інші. Багаті яйця та мікроелементами, такими як кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк, селен. За словами фахівців, яєчний білок містить усі незамінні амінокислоти, які в організмі не синтезуються, а надходять тільки з їжею. Білок яйця здебільшого складається з альбуміну, а він засвоюється практично на 100 відсотків.
Жовток містить цінні білки альбумін, овоглобулін, кональбумін, овомукоїд, овомуцин, лізоцим, авідин. Довгий час вчені сперечалися про підвищений вміст холестерину в яйцях. Американські дієтологи з’ясували, що шкідливий холестерин дійсно присутній у складі, але він практично не засвоюється організмом. Цьому перешкоджає лецитин, який також міститься у жовтку. Лецитин покращує роботу головного мозку та серцево-судинної системи. Він сприяє засвоєнню жиророзчинних витаминів (А, D, Е та К), підвищує опірність організму впливу токсичних речовин.
За словами дієтологів, здоровій людині можна сміливо вживати одне-два яйця на день.
Правильна оката яєчня
Лікарі зазначають, що для нервної системи, шкіри, волосся, нігтів, печінки, а також для нормального розвитку плоду під час вагітності дуже важливий біотин — витамин В7. Він у значних кількостях міститься у яєчному жовтку. При цьому в білку є речовина авідин, яка блокує всмоктування біотину. Щоб біотин максимально засвоївся, потрібно, щоб білок був приготований, а жовток залишався рідким. Яйця некруто зварені або окати яєчня з трохи рідкуватими жовтками — ідеальний варіант, — повідомили дієтологи.
За словами фахівців, при сильній тепловій обробці частина корисних властивостей втрачається, витамини руйнуються, а саме яйце (зажарене або зварене круто) довго перетравлюватиметься в організмі.
Чистота насамперед
У яєць пориста шкаралупа, тому мікроорганізми можуть потрапити усередину продукту. У деяких країнах, за словами лікарів, яйця дезінфікують у промислових умовах, покривають спеціальним складом проти проникнення сальмонел. Повторно мити продукт удома необов’язково, але зберігати його можна лише у холодильнику.
Якщо ж яйця не обробляють у промислових умовах, то скорлупу потрібно мити безпосередньо перед приготуванням. Найкраще в окремій ємності, попередньо почистивши щіткою усі загрязнення. Використовувати треба теплу проточну воду, температура якої – близько 45 градусів.
При промиванні шкаралупи саме теплою водою, за словами дієтологів, усередині яйця створюється тиск, який перешкоджає проникненню всередину бактерий та частинок бруду. Під час використання холодної води ефект може бути зворотним. Перед варенням круто мити шкаралупу необов’язково.
Регламент варення
Надто довго варити курячі яйця не рекомендується, так само як і не доварювати. Лікарі радять дотримуватися певних правил, контролюючи тривалість приготування.
Яйця некруто варятися три-чотири хвилини з моменту занурення в окріп. Яйця в мішечку – п’ять-шість хвилин. Яйця круто варити 8-10 хвилин після закипання води. Більш тривала година варення яйця призводить до небажаного потемніння зовнішньої кулі жовтка, викликаного накопиченням продуктів розпаду.
Для деяких страв, таких як білковий крем, майонез, тирамісу, гоголь-моголь, потрібні сирі яйця. Лікарі зазначають, що безпечніше купити пастеризовані варіанти продукту. У продаж є як цілі яйця, так і білки та жовтки окремо.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!