Дієтологи розвіяли популярні міфи про здорове харчування: основні поради
Відхилення від деяких “правил” правильного харчування не обов’язково призводить до порушення здорового способу життя.
Про це розповіли дієтологи зі США, які розвіяли сім міфів про здорове харчування та закликали не боятися відмовлятися від дієт на користь збалансованого раціону.
Їсти тільки “хорошу” їжу
Дієтологія Марія Адамс порадила не розділяти продукти на погані та хороші, щоби вживання тих, які вважаються “шкідливими”, не викликало у вас почуття провини.
“Якщо ви розумієте, що вся їжа за своєю природою не є ні доброю, ні поганою, відчиняються двері до більш гнучкого та реалістичного режиму харчування”, – зазначила дієтологія.
Не їсти після 19
Дієтологія Енн Моней не рекомендує дотримуватися цього правила. За її словами, якщо людина дійсно хотітиме їсти і ляже спати голодною, це призведе лише до безсоння.
“Якщо ви дійсно голодні ввечері, їжте. Не дозволяйте годинникам вказувати вам, коли ви голодні – дозвольте вашому тілу сказати вам про це”, – зазначила вона.
Водночас, якщо голод часто переслідує ночами, дієтологіня порадила з’ясувати причину цього, оскільки може бути, що їди на початку дня занадто малі, незадовільні або не збалансовані з точки зору макроелементів.
Не їсти вуглеводи
“Як і у випадку з будь-якою іншою їжею, (вуглеводи) не викличуть збільшення ваги, якщо ви не з’їсте занадто багато”, – сказала Янг.
Їсти 6 разів на день невеликими порціями
Не існує певної кількості прийомів їжі, яку ви повинні їсти щодня для оптимального здоров’я, оскільки те, що найкраще підходить для одного людини, може не працювати для іншого.
За словами Янг, три прийоми їжі по 600 калорій на день викличуть той самий термічний ефект, що і шість – по 300 калорій. Тому оптимальну кількість прийомів їжі на день кожен вибирає для себе сам: від трьох до шести. Головне – не забувати рахувати калорії і зробити свої їди регулярними.
Не їсти нічого білого
Люди, які сідають на дієту, зазвичай відмовляються від таких продуктів як: білий хліб, білий рис, білі макарони, біла картопля та навіть банані. Однак дієтологія-нутриціологіня Ківіон Міллер запропонувала своїм пацієнтам поєднувати ці продукти з чимось більш корисним: наприклад, запікати для гарніру картопля разом з овочами або додати до печива з курки та рису стручкову фасоль.
Робити покупки по периметру супермаркету
Передумова цього правила полягає в тому, що, роблячи покупки тільки по периметру магазину, ви будете купувати тільки найсвіжіші та здорові продукти, уникаючи оброблених, попередньо розфасованих. Люди, які слідують йому, заходять переважно лише у відділи з овочами та м’ясом. Але дієтологія Крістен Сміт порадила заглядати і в інші відділи і купувати цільнозернові продукти, бобові, орехи, овочі та рибні консерви, а також рапсове та оливкове масло.
Не їсти оброблені продукти
Дієтологія-нутріциологиня Сара Шліхтер зазначила, що оброблені чи готові до вживання продукти не завжди настільки шкідливі, як їх описують.
“Хоча ми знаємо, що дієта з високим вмістом цільних продуктів може мати багато переваг, оброблені харчові продукти все ж таки можуть приносити поживні речовини на стіл”, – зазначила вона.
Дієтологіня наголосила, що час від часу є такі продукти як консерви з тунця, фасоль у банках, йогурт, заморожені овочі, сир-кіска, хумус та крупи швидкого приготування – це нормально, якщо у людини не вистачає години чи грошей на повноцінне приготування їжі.
Джерело dailynews.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!