Це стосується і аспартаму, який використовується в дієтичній колі.

Дослідження проводилося збірною командою вчених з Університету Бен-Гуріона у Негеві та Нан’янського технологічного університету в Сінгапурі. Крім аспартаму, вчені оцінювали сукралозу, сахарин, неотам, благород та ацесульфам калію, інформує UkrMedia.

У своєму лабораторному дослідженні всі шість підсолоджувачів були піддані впливу бактерий, які зазвичай зустрічаються у кишківнику людини. Ці бактериї були генетично модифіковані – у них додали флуоресцентні сполуки, які світяться, коли вони виявляють токсині.

Здоровий кишковий мікробіом пов’язаний зі всіма системами організму, від покращення регуляції гормонів, абсорбції питних речовин, травлення та до функції імунної системи.

Дослідники виявили, що коли кишкові бактериї піддаються впливу лише одного мг/мл штучних підсолоджувачів, то перетворюються на токсини.

І чим вище кількість штучного підсолоджувача, тим більше випускається токсинів!

Це ще один доказ того, що споживання штучних підсолоджувачів негативно впливає на мікробну активність кишківника, що може викликати широкий спектр проблем зі здоров’ям.

Дієтичні напитки становлять четверть ринку підсолоджених напитків, однак з’являється все більше доказів того, що вони не такі безпечні, як вважалося раніше. Їх більше не можна розглядати як більш здорову альтернативу.

Штучні підсолоджувачі давно пов’язують із ожирінням, раком, діабетом типу 2, мигренями та навіть токсичним ураженням печінки.

Підсолоджуючі речовини також стають загрязнювачами довкілля, оскільки вони стійкі до процесів очищення стічних вод.

Професор Кушмаро додав, що результати можуть також допомогти виявити шкоду, яку штучні підсолоджувачі надають довкіллі.

Аспартам зарекомендував собі як основний компонент у багатьох низькокалорійних харчових продуктах та напитках. Він споживається понад 200 мільйонами людей по всьому світу і міститься у понад 6 000 продуктах.

До них належать газовані безалкогольні напитки, порошкоподібні безалкогольні напитки, жувальна резинка, десертні суміші, пудинги та начинки, а також деякі витамини та ліки.

Аспартам – штучний підсолоджувач, отриманий шляхом з’єднання двох амінокислот L-фенілаланіну та L-аспарагінової кислоти з третім компонентом, який називається групою метилового ефіру. Його потрібно мало для сладкого смаку, що робить аспартам практично некалорійним. Сважається, що він до 200 разів солодший від сахарози.

Дослідження Медичного коледжу Вісконсіна та Університету Маркетт, опубліковане у квітні цього року, пов’язує штучні підсолоджувачі з ожирінням та діабетом, стверджуючи, що підсолоджувачі змінюють те, як організм переробляє жир та використовує енергію.

Дослідники кормили групу щурів продуктами з високим вмістом цукру або штучних підсолоджувачів, включаючи аспартам та ацесульфам калію. Через три тижні зразки крові показали значні відмінності у концентраціях біохімічних речовин, жирів та амінокислот.

Було відзначено зменшення різноманітності мікробів і вони виробляли аномальні хімічні речовини, які з більшою ймовірністю призводили до розвитку діабету та змушували додавати у вазі. Дослідження у Бостонському університеті показало, що у людей, які щодня пили дієтичні напитки, майже втричі частіше зустрічався інсульт, деменція.

Результати цього дослідження можуть допомогти у розумінні відносної токсичності штучних підсолоджувачів та потенційного негативного впливу на мікробне співтовариство кишківника.