Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Дізнайтесь про користь айви для здоров’я, як вибрати і купити правильні плоди, і що приготувати з айві
Ви могли ніколи раніше не чути про яскраву, золотисто-жовту, грушоподібну айву, це поживний фрукт, який ви обов’язково захочете додати до свого наступного списку покупок, інформує sutura.org.ua
Айва – невеликий і округлий фрукт, що росте на деревах. Зовні вона виглядає солодкою та соковою, як яблуко або груша. Але насправді айва у сирому вигляді має досить терпкий, в’яжучий та трохи кислий смак. Щоб насолодитися цим продуктом, найкраще приготувати його.
Історія айві
Айва схожа на Кавказ – регіон між Каспійським та Чорним морем, а ще айва посте в Ірані. Саме там за середньовіччя айва потрапила на стіл. На сьогодні айва досить поширена у тропічних районах Латинської Америки та Мексики, вона широко використовується у кулінарії по всьому світу.
Користь айві для здоров’я
Айва – дуже поживний фрукт, який має дуже низьку калорійність. Один 100-грамовий фрукт айві містить лише 57 калорій. Це також чудовий джерело клітковини, антиоксидантів, вітамінів та мінералів. У фрукті містяться дубильні речовини, включаючи катехін та епікатехін, і він має дуже високу концентрацію витамину С. Айва також є гарним джерелом кальцію, залізу, калію, магнію та міді.
Завдяки низькій калорійності айва використовується для здорового харчування.
Плоди айві мають в’яжучу, сечогінну, крововідновну та антисептичну дію, сприяють припиненню блювоти, а насіння айві має антисептичні та протизапальні властивості. Ось чому в медичній практиці застосовують відвар з насіння айві – при кровохарканні, маткових кровотечах, проносах. Відвар айві має і зовнішнє застосування – при захворюваннях очей, для полоскання при ангінах.
У вигляді сиропу плоди айви показані при малокрів’ї. Для його приготування їх ріжуть на маленькі кусочки, заливають водою, кип’ятять до розм’якшення, віджимають сік і уварюють його до густини сиропу. Свіжі плоди айві завдяки високому вмісту заліза застосовують для профілактики та лікування анемії, після тривалої виснажливої хвороби, високої температури тіла.
А великий вміст пектинових сполук допомагає при кишкових захворюваннях, що супроводжуються проносом. Компреси з айві або соку – один із найефективніших засобів при тріщинах заднього проходу. Відвар свіжих або сухих плодів айви здавна застосовувався для зупинки маткових кровотеч – 3 рази на день пити чай з дрібно порізаною айвою.
Як вибрати айву
Серед різноманітності осінніх яскравих фруктів айва не дуже привертає увагу на поліцях магазинів. Але саме осенью, коли досягають ці чудові фрукти, неодмінно потрібно включити їх до свого раціону.
Айва часто на вигляд схожа на велику сливу, зі світло-зеленим кольором. Коли айва дозріває і готова до споживання, вона стає яскраво-жовтого відтінку, часто з маленькими плямками коричневого кольору. На додачу до зовнішнього вигляду, неповторний аромат, безсумнівно, приверне вашу увагу
Дрібно нарізана айва фрукт з невеликою кількістю лаймового чи лимонного соку чудово підходить для салату. Проте сира айва може мати жорсткий смак, тому більшість людей віддають перевагу тендітній рожевій м’якоті приготованої айві.
Як готувати айву
Більшість людей люблять готувати айву, м’якоть якої набуває розового кольору під час термічної обробки.
Оскільки плоди айві містять багато пектину, то з айви найчастіше готують варення, желе, мармелад чи компот. Айву також можна запікати у духовці та подавати з осінніми стравами. Ще дуже часто айву використовують у випічці – у пирогах, пирігах та кексах.
Фрукти айві можна також нарізати і перемішати з концентратом яблукового соку – вийде солодке та пікантне пюре. Потім його можна використовувати різними способами, зокрема до ранкової каші замість цукру.
Легкий спосіб приготувати айву:
- Почистіть плоди від шкірки (шкірку можете пізніше використати для приготування желе).
- За допомогою гострого ножа розрізати плоди на половинки.
- Шкірну половинку поділити на четвертинки і видалити насінини та серединку.
- Удалите коричневі плямки.
- Шматочки айві помістіть у воду, щоб вони не потемніли.
- У кастрюлю налийте води та доведіть до кипіння.
- Додайте айву і варіть 40-50 хв, поки вона не стане розового кольору.
- Споживайте із задоволенням!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!