Ця заява була подана на щорічному конгресі International Liver CongressTM 2010 у Відні, Австрія.

За словами професора Марка Сарза (Mark Thursz) з Імперіального коледжу Лондона (Imperial College London), при лікуванні пацієнта важливо використовувати не тільки сучасні технології та препарати, а й альтернативні способи лікування, які позитивно впливають на загальний стан пацієнта. Згідно з дослідженнями, чорний шоколад зміцнює стінки кров’яних судин завдяки антиоксидантам, що містяться в ньому. На відміну від білого, чорний шоколад покращує також загальний стан організму.

Цироз печінки виникає внаслідок її тривалого пошкодження, при цьому порушується кровообіг і підвищується тиск крові на стінки судин, що може призвести до їх розривів. Чорний шоколад сприяє профілактиці подібних симптомів.

У дослідженнях брав участь 21 пацієнт із діагнозом “цироз печінки”. Упродовж певного періоду 10 добровольців вживали чорний шоколад, інші 11 – білий, який не містить какао, яке є сильним антиоксидантом. До і після експерименту пацієнтам вимірювали кров’яний тиск. За результатами дослідження стан пацієнтів, які вживали в їжу чорний шоколад, був значно кращим, ніж у пацієнтів з іншої групи.

Таким чином, вчені дійшли висновку, що чорний шоколад може ефективно використовуватися при лікуванні цирозу печінки нарівні з іншими ліками.