Дієтологи назвали 10 найкращих продуктів, які допоможуть збадьорити ваше стомлене сіре речовина і повернути ясність і креативність мислення.

Горіхи

Люди, які з’їдають у день горсть горіхів, у середньому на двадцять відсотків ефективніші у логічних завданнях. Дослідження впливу горіхів на мозкову активність велися неодноразово. У ході одного з них було доведено, що сім волоських горіхів на день протягом шести місяців може зменшити вміст холестерину в крові на 10%. Горіхи володіють високою харчовою цінністю і водночас це добрий джерело витаминів, мінералів, клітковини. У них є мононенасичені жири, які зустрічаються і в інших корисних продуктах, таких як, наприклад, оливкова олія. Крім того, у горіхах виявлені рослинні антиоксиданти. Та й взагалі — волоський горіх схожий на мозок, а це недарма.

Кава

Звичайно, всі п’ють кофе для того, щоб підбадьоритися і не клювати носом упродовж дня. Але кофеїн допомагає не тільки не заснути, але й активізує ділянки мозку, які відповідають за концентрацію та увагу.

Риба

Високобілкова їжа з великою кількістю корисних жирів Омега-3 — найкращий вибір для людини, яка веде активний спосіб життя.

Оливкова олія

Нещодавні дослідження показали, що речовини, що містяться в оливковій олії, здатні допомагати мозку виводити продукти обміну речовин, тим самим покращуючи когнітивну функцію. Вещество олеокантал, що входить до складу олії, планується навіть використовувати у розробці ліків від хвороби Альцгеймера.

Морепродукти

Такої кількості корисного білка, як у морепродуктах, не знайти в жодному іншому продукті. Мідії, кальмари та інші мешканці дна допоможуть мозку цілим набором легкозасвоюваних амінокислот та поліненасичених жирів Омега-3.

Темний шоколад

Усього пара маленьких плиток допоможе нормалізувати тиск і оптимізувати приплив крові до мозку. Все через корисні властивості какао-бобів, здатних нівелювати рівень холестерину і жирів у крові. Але пам’ятайте, що у великих кількостях шоколад може дати зовсім інші результати.

М’ята

М’ята має седативну дію і стимулює ділянки мозку, відповідальні за концентрацію. Тому, якщо суєта навколо заважає зосередитися, пара листочків свіжої м’яти в чаї можуть зробити потрібний ефект.

Апельсині

Наш організм не синтезує витамин С самосміяльно, тому нам і доводиться вживати в їжу кислі фрукти та інші носії цілющої властивості. Апельсини хороші тим, що крім солідних запасів цього самого витамину, ще укладають у собі ефірні олії, які надають легке збудження і стимулює вплив на мозок.

Ягоди

Справжня скарбниця вітамінів і не менше корисних речовин — флаваноїдів, які допомагають зробити обмін речовин більш ефективним та покращити когнітивні здібності мозку. Тому присмака ягід на день може стати панацеєю для вашого змученого холодами мозку.

Кунжут

У кунжуті міститься речовина, яку називають сезамін. Це потужний антиоксидант, корисний для профілактики багатьох захворювань, зокрема онкологічних. Крім того, він знижує рівень холестерину в крові, що приносить величезну користь мозку. Функцію зниження холестерину виконує також міститься в насінні кунжуту бетасітостерін.

До складу насіння кунжуту входять вуглеводи, амінокислоти, білки та витамини А, В, Е, С. Також він багатий кальцієм, фосфором, залізом, калім, магнієм та іншими мінеральними сполуками. Крім того, в кунжуті є речовина фітин, що сприяє відновленню мінерального балансу організму, харчові волокна та лецитин.