Згідно з новим дослідженням, проведеним вченими з Університету здоров’я Лома-Лінді (США), чоловіки, які вживають велику кількість молока та молочних продуктів, стикаються з високим ризиком розвитку раку простати, інформує sutura.org.ua

У дослідженні брали участь понад 28 тисяч чоловіків, які регулярно повідомляли вченим про їжу, яку вони їли протягом дня. На початку експерименту вони заповнили анкети з питаннями про демографічні дані, сімейний анамнез раку простати, фізичну активність, вживання алкоголю, обстеження на рак та ІМТ. Фахівці спостерігали за добровольцями вісім років, і у 1254 з них протягом цієї години розвинувся рак простати.

Результати дослідження показали, що у чоловіків, які вживали близько 430 грамів молочних продуктів на день, ризик розвитку раку простати був на 25% вищий, ніж у тих, хто їв лише 20,2 г молочки на добу. Ризик майже не підвищувався з поступовим збільшенням вживання молочних продуктів.

“Значне збільшення ризику припадало на ту годину, коли чоловіки починали пити близько 150 грамів молока на день”, – пояснив Гері Фрейзер, керівник дослідницької групи.

Дослідження не виявило зв’язку між підвищеною ймовірністю появи раку передміхурової залози та вживанням немолочних продуктів з високим вмістом кальцію. У зв’язку з цим вчені припускають, що у розвитку раку грають роль речовини, відмінні від кальцію, можливо статеві гормони, що містяться в молоці.