Регулярне вживання зеленого чаю чи кави є корисним для зниження ризику смерті від вторинні захворювання у людей, які пережили сердечний напад чи інсульт — до такого висновку дійшли дослідники з Японії, інформує sutura.org.ua

Зазвичай напої з кофеїном не вважаються корисними для людей, які мають проблеми із серцем. Але результати дослідження групи вчених з університету Осакі свідчать, що пацієнти, які пережили інсульт або інфаркт, можуть значно знизити ризик смерті, асоційованої з вторинними нападами, вживаючи зелений чай або кофе. Отримані дані японські фахівці опублікували у спеціалізованому журналі “Stroke” Американської кардіологічної асоціації.

У межах дослідження його автори проаналізували інформацію про здоров’я майже 46 000 людей віком від 40 до 79 років. 60% випробовуваних становили жінки.

Експерти розділили учасників на три групи: “ті, що перенесли інсульт”, “ті, що перенесли серцеві напади”, “ті, що не переносили ані інфаркту, ані інсульту”.

Уважно вивчивши звички людей щодо споживання зеленого чаю та кофе, вчені прийшли до висновку, що ці напої корисні для пацієнтів, які потерпіли через вищеназвані судинні патології. Їхнє пиття збільшувало для людей, які перенесли інсульт чи сердечний напад, шанси на більш довгу життя.

Люди, які вижили після інсульту, змогли знизити ризик смерті через різні ускладнення на 62 %, якщо вони випивали сім чашок зеленого чаю на день. на день, порівняно з суб’єктами, які не пили кофе регулярно”, – повідомив керівник проекту Хіроясу Ісо.

Також вчені виявили, що учасники з третьої групи, у яких ніколи раніше не було серцевого нападу чи інсульту, могли знизити ризик смерті на 14 %, якщо вони випивали більше однієї чашки кофе на тиждень.

Чашка зеленого чаю, що бралася до уваги дослідниками, містила близько 100 мілілітрів рідини, чашка кави — 150 мілілітрів.