Дослідження: роботу нервних клітин здатна порушити соєва олія
Американські біологи з’ясували, що вживання великої кількості соєвої олії порушує роботу ста генів у клітинах мозку. Це може сприяти розвитку аутизму, хвороби Альцгеймера та психічних розладів. Результати своєї роботи вчені опублікували у науковому журналі Endocrinology. Коротко про це пише пресс-служба Університету Каліфорнії у Ріверсайді.
“Все це не означає, що треба негайно викинути всі запаси тофу, соєвого молока, сиру або соусу. з авторів роботи.
Соєва олія може бути однією з головних причин розвитку епідемії ожиріння у промислово розвинених країнах. Вона стала популярною з останньої третини минулого століття після того, як медики виявили свідоцтва того, що тваринні жири та традиційні види рослинних олій сприяють розвитку ожиріння.
Внаслідок цього і прості споживачі, і промисловці відмовилися від них на користь соєвої олії, чиє виробництво тоді почало набирати обертів. В результаті, сьогодні приблизно 60% від загального обсягу споживаної олії в США припадає на соєву. Як відзначають вчені, зростання частки соєвої олії у харчовій промисловості майже ідеально збігалося з темпами поширення епідемії ожиріння.
Соя та мозок
Сладек та її коллеги відкрили ще одну негативну властивість соєвої олії. Вони вивчали, як додавання соєвої олії, виготовленої із звичайної та генномодифікованої сировини, впливало на здоров’я та роботу всіх органів тіла мишей. Спочатку вчених цікавило ті, чи будуть нові сорти ГМО-сої, які містять знижені кількості головного компонента цієї олії, лінолевої кислоти, кориснішими, ніж звичайні сорти цієї рослини.
Розкривши деякі позитивні та негативні властивості нових сортів ГМО-сої, пов’язані з розвитком ожиріння та діабету, каліфорнійські біологи вивчили те, як її вживання впливає на роботу мозку гризунів, у тому числі й гіпоталамуса, найважливішого гормонального центру організму.
Як виявилося, всі типи соєвої олії порушували роботу приблизно ста генів, активних у клітинах гіпоталамуса. Деякі з них були пов’язані з кругообігом окситоцину, “гормону щастя”, а також інших найважливіших сигнальних молекул і ланцюжків генів, що впливають на роботу мозку і безпосередньо пов’язані з розвитком аутизму та ряду нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Альцгеймера та Паркінсона. .
При цьому, порушення не були пов’язані з присутністю лінолевої кислоти та стигмастеролу — жирових молекул, які раніше вчені поважали двома найвреднішими компонентами соєвої олії. Іншими словами, причина появи збоїв у роботі генів поки залишається невідомою, тому оцінювати наслідки від них і шукати методики боротьби ще складно.
З іншого боку, каліфорнійські біологи все ж рекомендують відмовитися або мінімізувати вживання соєвої олії, враховуючи його більш очевидну і вже доведену зв’язок з іншими хворобами, у тому числі ожирінням і діабетом.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!