Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Дослідження вчених показало, що молочні продукти знижують ризик серцево-судинних захворювань.
Щоденне вживання трьох порцій молочної продукції – молока, йогурту чи сиру – знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та смерті. Такі висновки були зроблені на основі дослідження, яке охопило понад 130 тисяч чоловік із 21 країни, інформує sutura.org.ua
Молочні продукти вважаються одним з основних джерел насичених жирів, які сьогодні пов’язують із підвищеним ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. У зв’язку з цим Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує скоротити їх споживання до 10 і менше відсотків від загальної калорійності на день. З іншого боку, молочні продукти та молочні жири містять потенційно корисні сполуки, включаючи певні амінокислоти, тригліцериди середньої цепочки, фосфоліпіди, витамин К і кальцій. Тому вчені вважають, що ефект від вживання молочних продуктів не можна оцінювати за одним показником.
Машід Дехган (Mahshid Dehghan) з Університету МакМайстра разом із колегами проаналізував дані дослідження The Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE), в якому взяли участь 136 тисяч респондентів у віці від 35 до 70 років. Вони заповнювали спеціальну анкету, в якій відповідали на запитання щодо своєї дієти. Крім того, у PURE також були зібрані дані про хвороби учасників, їх спосіб життя, а також умів, у яких вони проживають. У середньому, за добровольцями спостерігали близько 9,1 року. За цю годину 6,7 тисячі чоловік померло, а 5,8 тисячі пережили інфаркт міокарда або інсульт.
Під однією стандартною порцією молочної продукції дослідники мали на увазі склянку молока або йогурту (224 г), кусочок сиру (15 г) або чайну ложку вершкового масла (5 г). Усі учасники були розділені на 4 групи: ті, хто не споживає молочної продукції; ті, хто споживає менше однієї порції на день; ті, хто споживає 1-2 порції на день; і ті, хто їсть більше 2 порцій на день.
Найбільше молочної продукції споживають у Північній Америці та Європі (368 грамів на день або більше 4 порцій), а найменше – на півдні Азії, у Китаї, Африці та південно-східній Азії (147, 102, 91 та 37 грам відповідно). Група, яка не споживала молочну продукцію зовсім, мала більш високий ризик смерті (5,6% проти 3,4%), причому як від серцево-судинних захворювань (1,6% проти 0,9%), так і не з інших причин (4% проти 2,5%). Також вони мали підвищений ризик виникнення серцево-судинних захворювань (4,9% проти 3,5%), включаючи інсульт (2,9% проти 1,2%), але не інфаркту (1,6% проти 1,9%).
Серед тих, хто вживав тільки цільномолочну продукцію, більшу кількість порцій (у середньому 2,9) було пов’язано з меншим ризиком смертності (3,3% проти 4,4%) і розвитку серцево-судинних захворювань (3,7% і 5 відсотків), ніж у тих, хто споживав менше половини порції продукції з цукром молока на день. Більш високе споживання молока та йогурту (більше 1 порції) виявилося пов’язане з нижчими загальними показниками, які поєднували в собі загальну смертність та виникнення серцево-судинних захворювань. Для олії та сиру такий ефект помічень не був.
Вчені відзначають, що їх робота не відповідає на питання, чому споживання молочної продукції пов’язане зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань, і для цього необхідні додаткові дослідження. З одного боку, вони не виключають вплив невідомих факторів, проте говорять про те, що це малоймовірно, оскільки результати були справедливі для різних країн з різним рівнем доходу. Крім того, оскільки респонденти самостійно повідомляли про свою дієту, результати можуть бути неточними.
У коментарі до роботи експерти Джиммі Чунь Юй Лоуї з Університету Гонконгу та Анна Ранган з Університету Сіднея встановили, що необхідності змінювати рекомендації щодо споживання молочних продуктів поки що немає. «Результати дослідження PURE говорять про те, що вживання молочної продукції, особливо продукції з молока, може бути корисним для зниження ризику серцево-судинних захворювань. Однак, як укладають самі автори, дані говорять лише про те, що споживання молочної продукції не варто перешкоджати, і його, можливо, слід заохочувати у країнах із низьким і середнім рівнем доходу», – пишуть вони.
Серцево-судинні захворювання знаходяться на першому місці у світі серед причин смерті та інвалідності. Впродовж року після діагностування серцевої недостатності жінки помирають частіше, ніж чоловіки. Сважається, що ризик серцево-судинних захворювань також може знизити тривалий відпустку, сон від 6 до 8 годин на день, швидка ходьба та контроль за кількістю споживаної солі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!