Якщо у вашому раціоні багато фіолетової картоплі та інших яскравих фруктів чи овочів, то у вас знижений ризик раку товстої кишки та запальних захворювань кишечника, передає sutura.org.ua Секрет в антоціанінах та фенольних кислотах, які раніше вже зв’язувалися з запобіганням раку, кажуть співробітники Університету Пенсільванії.

Повідомляється, що в рамках дослідження вчені використовували свиней, яким давали разом із висококалорійним раціоном фіолетовий картопля. І це допомагало знизити рівень інтерлейкіну-6 у кишковому слизу у шість разів у порівнянні з контрольною групою.

Інтерлейкін-6 – важливий для процесу запалення білок. А його підвищений рівень пов’язаний з низкою білків, наприклад, з Кі-67, що відповідає за ріст і поширення раку. За словами вчених, вони застосовували і сиру, і запечену фіолетову картошку. Ефект був ідентичний.

Фахівці наголошують: у яскравих овочах та фруктах чимало вітамінів, флавоноїдів, каротиноїдів, які, мабуть, впливають на хімічний шлях інтерлейкіну-6. Якщо порівнювати звичайний і фіолетовий картопля, то саме в останньому спостерігається більш висока концентрація протизапальних та антиоксидантних сполук.