Остеопороз сьогодні є одним із найпоширеніших захворювань у світі, займаючи четверте місце. В Україні від нього страждає понад 3 мільйони осіб, з яких 2,5 мільйони-жінки. Фахівці норвезького центру NIFES (Тромсе, Норвегія) провели дослідження щодо того, як можна знизити ризик захворювання на остеопороз у жінок у зрілому віці. Виявлено, що ризик захворювання пов’язаний із кількістю споживаної жирної морської риби, інформує sutura.org.ua

Жирна морська риба (сьомга, форель, норвезька оселедець, скумбрія) – один з основних природних джерел вітамінів D і К, а також особливо цінних жирних кислот Омега-3 у раціоні людини.

Вчені довели, що витамини D і К, які містяться у великих кількостях у жирній рибі, засвоюються набагато краще за вітаміни в таблетках. Крім того, витамин D сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику людини, а витамин К доставляє кальцій безпосередньо до кістки, що сприяє профілактиці остеопорозу.

У дослідженні брали участь жінки у віці до 65 років. Їх поділили на групи: три групи харчувалися рибою з різним вмістом вітамінів D і К, а четверта група приймала ці витамини у таблетках. У жінок, які сиділи на рибній дієті, рівень засвоєння вітамінів D і K виявився значно вищим. NIFES планує продовжити дослідження, маючи намір довести, що зробити кістки здоровими допоможе семга, багата на витамин К і жирні кислоти Омега-3.

Щоб запобігти втраті кісткової маси і знизити ризик виникнення остеопорозу, вчені рекомендують вживати продукти з великою кількістю кальцію, фтору та витамину D. Щоб забезпечити організм необхідною порцією витамину D і корисних речовин, достатньо з’їдати 150 г жирної морської риби (сьомга, норвезька оселедець, скумбрія, сардина) 3-4 рази на тиждень.