Яйця — не лише смачний, але й дуже корисний продукт, буквально набитий поживними речовинами. Саме тому так здорово розпочинати з них свій день, інформує sutura.org.ua

Але ви, швидше за все, звертали увагу на те, що не всі яйця виглядають однаково, коли ви розбиваєте шкаралупу. У чому різниця між світло-жовтими, насичено-золотистими та оранжево-червоними жовтками яєць, і є ли вона в принципі?

Колір скорлупи

Незважаючи на поширену оману, що коричневі яйця можуть бути більш здоровими (або більш натуральними), ніж білі, насправді немає жодної різниці у кольорі шкаралупи, якщо мова йде про користь і питних речовин. Просто яйця з білою шкаралупою несуть кури з білими пір’ям та білими мочками вух, а коричневі яйця — червоні або коричневі кури з такими ж мочками вух. Корисні вони однаково.

Але що щодо жовтків?

Дослідження, проведені Міністерством сільського господарства США, показали, що колір жовтка також не впливає на питну цінність яйця. Усі жовтки містять менше води, більше жиру та наполовину менше протеїну, ніж білок яйця. При цьому більша частина витаминов і мінералів утримується саме у жовтку – це залізо, витамини А і D, фосфор, кальцій, тіамін і рибофлавін.

На колір жовтка впливає ті, чим годують курку. Це можна порівняти з тим, як яскраві натуральні барвники в їжі можуть впливати на колір виділень людини (наприклад, буряк зробити січу розовою, а прийом добавок із залізом забарвлює стіл у темний або чорний колір). Якщо курка їсть корм із жовто-оранжевими пігментами, жовток може бути більш помаранчевим, а якщо її харчування складається з кукурудзи чи пшениці, колір жовтка буде більш блідим.

Незважаючи на те, що колір жовтка не впливає на його користь, багато кухарів і домашні пані кажуть, що яскраві жовтки насичених відтінків надають стравам більш виразного смаку.