У своєму новому дослідженні вчені з’ясували, що діабет іншого типу набагато легше тримати під контролем, якщо до щоденного раціону харчування включати «правильні» жири, наприклад ті, що містяться у волоських горіхах, передає sutura.org.ua

Результати дослідження були опубліковані в журналі European Journal of Clinical Nutrition. Роботу було проведено командою вчених, очолюваних професором Ліндою Тапселл (Linda Tapsell) з університету Воллонгонга, Австралія.

У своїй статті, названій «Довгострокову дію підвищеного споживання поліненасичених жирів волоських горіхів на метаболічні показники при діабеті іншого типу», вчені з Австралії показали, що волоські орехи можуть бути дуже корисні для людей, що страждають на цей вид діабету. У дослідженні взяло участь 50 осіб з надмірною вагою, які страждали на не-інсулінозалежний вид діабету. Вони слідували спеціально розробленої дієти, що містить низьку кількість жирів протягом року. В результаті виявилося, що та група, якій давали 30 грамів волоських горіхів на день, виявилася у виграші від споживання «хороших» жирів, ніж ті, хто просто слідував дієті з низьким вмістом жирів.

Професор Лінда Тапселл, яка очолила дослідження, розповіла, що обидві групи перебували на здорових дієтах з низьким вмістом насичених жирів, проте випробовувані, які споживали волоські орехи, отримували більше ненасичених жирів. Основний ефект був помітний протягом перших трьох місяців експерименту. Волоські горіхи містять витамин Е та інші компоненти з антиоксидантною дією. У людей з групи, які вживали волоські орехи, покращився рівень інсуліну, і ми вважаємо, що це сталося завдяки присутності правильних жирів у раціоні харчування», — розповіла професор Тапселл.

Вона зауважила, що «збалансована дієта» — складніше поняття, ніж прийнято вважати. «Вживання їжі з низьким вмістом жиру корисне для здоров’я, однак у нашому дослідженні ми показали, що набагато корисніше вживати їжу з «правильними» жирами, наприклад, волоські орехи», — сказала вона.

Професор Тапселл вважає, що її останнє дослідження підтверджує попередні роботи, проведені центром, у яких підкреслюється користь від вживання корисних жирів, що містяться у волоських горіхах, багатих на поліненасичені жири омега маслами і витаминами.