Не дивно, що свіжі витамини розкуповують насамперед дітлахам та хворим. Дехто віддає перевагу ягоді, яку на ринок привозять бабусі зі сіл, сподіваючись, що там немає хімії.

Проте фахівці ставляться до такої перестороги дуже скептично. Чому?

— Будь-яку полуницю треба старанно мити, і не тому, аби позбутися хімікатів, якими обробляють ягоди, а й через глини, — розповідає газеті Експрес Світлана Омелюх, лікар-дієтолог.

– До чого тут глити?!

— Річ у тім, що клубниці дуже часто підживлюють незнезараженим гноєм як натуральним удобренням, яке для багатьох фермерів є безкоштовним. На жаль, трапляється й таке, що ділянку удобрюють навіть вмістом надвірних вбиралень. Таким чином збудники паразитозів потрапляють не лише в ґрунт, а й на листочки полуниці та її ягоди. Та коли яйця гельмінтів перебувають у вигрібній ямі, то вони не розвиваються. Однак варто їм потрапити до ґрунту, як вони швидко дозрівають і протягом тривалої години залишаються життєздатними.

– Дуже часто продавці припрошують скуштувати неміту полуничку, мовляв, спробуйте, яка солодка. Що буде, якщо таку ягодку з’їсти?

– При прискіпливому дослідженні паразитологи знаходили на ягодах полуниці яйця гельмінтів та їх личинки. Зокрема, найбільш поширеними гельмінтозами, які можна з’їсти разом із полуницею, є аскаридоз та ентеробіоз. Потрапивши в організм людини, глист може призвести до певного розладу в діяльності ряду органів. При цьому найважче гельмінтів переносять малі діти, які нарікають на тошноту, кволість, швидку втомлюваність. Є ризик підхопити власоглава – паразита, який, потрапивши в організм людини, оселяється у товстій кишці. Живе до п’яти років і харчується кров’ю людини. Про зараження власоглавом може свідчити погіршення апетиту, блювота, біль у животі, коліти.

– Як правильно обробити полуниці перед тим, як покласти до рота?

– Саме немиті ягоди, овочі та фрукти стають джерелом зараження гельмінтами. Тому спеціалісти радять принесені зі ринку смаколики ретельно помити під струйкою проточної води. А коли мова йде про фрукти та овочі, то можна їх облити кип’ятком – висока температура призводить до швидкої загибелі личинок глистів. Також можна заморозити свіжу полуницю на зиму – низькі температури призводять до загибелі паразитів, а ягоди при заморожуванні не втрачають своїх вітамінів. Як варіант, полуниці можна засушити за допомогою сушарок – отримаєте дуже смачні та корисні сухофрукти.