Регулярне вживання спиртного на 50% знижує ризик розвитку суглобного ревматизму – захворювання, яким страждають 20 мільйонів осіб у всьому світі. До такого висновку прийшов співробітник одного із інститутів у Стокгольмі Хенрік Каллберг. Свою доповідь навчань представивши у п’ятницю на щорічному Європейському конгресі ревматології, інформує ріа новини.

Вивчивши реакцію організму на вживання алкоголю на прикладі більше 2 тисяч шведів, Каллберг встановив, що три і більше “дози” спиртного на тиждень наполовину знижують ризик розвитку хвороби. Щоб значно підвищити свої шанси у боротьбі з ревматизмом, на тиждень варто приймати до десяти “доз” – склянок вина або маленьких пляшок пива, вважає учений.

Він стверджує, що трьох “доз” на тиждень цілком достатньо, щоб звести нанівець ризик розвитку ревматизму, що спричинений палінням або генетичними факторами.

“Ці дані не тільки показують, що алкоголь може захистити від ревматизму і знизити ризик, викликаний палінням або генами, але також наводити на думку про необхідність регулярного споживання визначеної кількості спиртного”, – вважає учений.

Президент Європейської ліги проти ревматизму Торі Квієн назвав висновки Каллберга “дуже цікавими”, але зазначив, що їх варто підкріпити додатковими дослідженнями, і попередивши, що надмірне вживання алкоголю може призвести до інших проблем зі здоров’ям.

Проведені раніше дослідження показали, що алкоголь також має сприятливий вплив при серцевих хворобах, інсультах, деяких формах ракових захворювань та, можливо, навіть при хворобі Альцгеймера.