Нині у лісах відкрився сезон фітополювання. Серед найпопулярніших “трофеїв” – молода кропива, соснові шишки та почки, березовий сік та квіти рясту. Наш постійний експерт – фітотерапевт та натуропат Олена Віталіївна Світко – розповіла, чим вони корисні та як їх потрібно застосовувати для оздоровлення в домашніх умовах.

КРОПИВА: ДЛЯ КРОВІ, ШКІРИ І ЗОРУ

Вона має дивовижні лікувальні властивості. По-перше, завдяки великому вмісту кремнію здатна зупиняти кровотечу (це відбувається за рахунок згущення крові, тому з кропивою потрібно бути дуже обережними гіпертонікам, тим, хто страждає на варикозне розширення вен, і літнім людям). По-друге, завдяки тому, що в ній багато бета-каротину та хлорофілу, який в організмі перетворюється на витамин А, вважається, що весняне вживання кропиви збільшує зір на 2 діоптрії. По-третє, завдяки тому ж хлорофілу кропив’яні компреси і настоянки чудово лікують шкіру. По-четверте, вважається, що кропива лікує суглоби, поперек. Стібайте акуратно нею хворе місце: подразнюючи пекучою дією кремнієвих капсул допоможе відчути собі краще.

НАСТІЙКА.Приготувати ліки з кропиви можна так. Зберіть молоді погоні, обдайте їх кип’ятком, складіть у трилітрову банку (якщо є проблеми зі шкірою, додайте туди листочки верби: вона містить саліцилову кислоту, яка лікує шкіру). Все це залийте горілкою та закопайте в землю на 40 днів. При дерматитах, аллергіях, псоріазі пийте настоянку по чайній ложечці на день і втирайте в ті місця на шкірі, де є якісь проблеми. Допоможе вона і тим, хто переніс запалення легень, бронхіт, хто страждає на туберкульоз. У цьому випадку настоянку слід приймати по столовій ложці на день.

САЛАТ.Хорошо також для зміцнення здоров’я поїсти салат із кропиви. Готується він так: обдайте кропивою кип’ятком, дрібно поріжте. На сковорідку налийте олії, пропасируйте в ній лук, киньте туди кропиву і подрібнені грецькі орехи. Потрібно за сезон з’їсти 7 таких салатів.

ДІТЯМ.Якщо в сім’ї є діти, давайте їм протягом тижня свіжовичавлений кропив’яний сік – по 50 мл. Діткам такий фреш дуже корисний: він кровотворний, знімає втому, відновлює зір. Якщо дитина зовсім маленька, давайте йому кропив’яний сік по краплі на день. А всій батьківщині, безумовно, припадуть до душі кропив’яні напої: залийте кропиву кефіром і збийте цю суміш у блендері.

НА ЗИМУ. І не забудьте насушити кропиви: це буде гарна витаминна приправа. У ній будуть збережені всі корисні властивості рослини, і в той же час суха кропива не згущує кров.

БЕРЕЗОВИЙ СІК: ДЛЯ ЩИТОВИДКИ

Квітень – саме час збирати березовий сік. У ньому багато витамину С і таких мікроелементів, як магній, кальцій, калій, залізо, органічні кислоти та небагато цукру. У комплексі вони надають загальнозміцнюючу дію. Крім того, напій буде корисним тим, хто схильний до утворення каменів у почках: він має здатність “ганяти” пісок. Для цього потрібно випивати за день 2 л соку, розподіливши його рівними порціями між їдою, курс – 3-4 тижні. Але головну цілющу властивість цього напою полягає в тому, що він лікує нашу щитовидну залозу. Адже вона регулює нервні та гормональні системи. Тому якщо є проблеми зі щитовидкою, це відразу глобально відбивається на самопочутті людини. Загалом є сенс не тільки попити свіжого березового соку, а й заготовити його. Можна його заморозити, а можна приготувати квас, додавши в сік пшеницю, сухофрукти та вилив його в банки. Звичайний сік довго не зберігається навіть у холодильнику і через 2-3 дні починає блукати.

ЯК ЗБИРАТИ. Відправляйтеся “доїти” березу вранці: сокорух по дереву відбувається тільки у світлу годину доби, тому ставити банку з вечора і чекати соку до ранку немає сенсу. Щоб березовий сік був екологічно чистим, збирайте його в березових гаях, віддалених не менше ніж на сотню метрів від доріг, свалок та заводів. І – у скляний посуд: пластмасовий може віддати соку свій специфічний присмак. Робіть отвір з півдня: на цій стороні дерева сокорух активніший. Набравши соку, допоможіть березі залікувати рани пластиліном або мохом. Це вбереже дерево від проникнення в нього бактерий і різних грибів, які можуть викликати загнивання надрізу та подальшу загибель дерева.

СОСНОВІ ШИШКИ: ДЛЯ БРОНХІВ

Вони відмінно лікують всі захворювання, пов’язані з бронхолегеневою системою. А тому особливо рекомендуємо збирати їх тим, у кого є діти, які часто хворіють, наприклад, бронхітами. Візьміть 5 кг ще молодих зелених шишок (вони мають бути 2-3 см завдовжки), 2 кг сахару, 1 л води. Залийте тщательно промиті шишки водою, засипте цукром і проваріть 20 хвилин. Після чого відставте на пару годин, повторіть так 2-3 рази, поки шишки не стануть янтарного кольору. При застуді, кашлі їжте це зілля, як звичайне варення.