Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Гарбузове насіння: користь і шкода
Родом ця баштана культура з Америки. І познайомилися люди з нею багато століть тому. Ще стародавні ацтеки використовували різні частини цієї рослини у своєму раціоні. Наприклад, вони вживали не тільки сам плід, а відварювали та їли квіти та стебла молоді. Особливою увагою користувалися насіння. Адже завдяки їм вдавалося вилікувати не одну хворобу.
Склад гарбузового насіння
Якщо розглядати в насінні гарбуза кількість необхідних для життєдіяльності людини речовин, то більшу частину в них займають жири. У 100 г цього чудового та смачного продукту їх близько 50 мг. Наступна ступень, мається на увазі кількісний склад, займають білки. Їх трохи більше 30 г у 100 г висушеного насіння. 6 г займають харчові волокна. 5,23 г – вода. Вуглеводи – близько п’яти грамів. І майже таке ж кількість зольних речовин.
Якщо говорити про амінокислоти, то їх у насінні гарбуза 12 незамінних і 8 замінних. Більшість із присутніх, практично повністю задовольняють потребу сутову нашу. Причому для цього необхідно буде з’їсти всього 100 г насіння.
Вітаміні B групи представлені, можна сказати, всім своїм поруч. А витамину PP в гарбузовому насінні (в 100 г) – 14,59 мг, що забезпечує наш організм на 73%.
Багато мікро і макроелементи, необхідні для підтримки важливих функцій в організмі людини, теж роблять гарбузове насіння рекордсменом за багатьма показниками. Наприклад, фосфору в насінні гарбуза – 1233 мг (100 г). І забезпечує це наш організм на 153%. Трохи менше магнію (592 мг). Це 148% добової норми для дорослого людини.
Але б’є всі рекорди марганець. Потрібно всього 50 г насіння сухих, щоб організм був забезпечений цим компонентом на 100%.
Велика кількість у тыквенному насінні калію (809 мг), залізу (8,82 мг), цинку (7,81 мг). Інші компоненти, причому не менш важливі, роблять насіння гарбуза корисним і ефективним засобом для підтримання життєдіяльності організму людини.
Корисні властивості насіння гарбуза
Дослідження, які проводилися і проводяться вченими з різних країн, доводять користь насіння тыкви у боротьбі з таким грізним захворюванням, як рак. Завдяки своїм складом, продукт цей підвищує імунітет, знижує рівень так званого поганого холестерину.
Запалені суглоби теж з вдячністю відгукуються своїм одужанням, після того, як хворі вводять у раціон свій насіння гарбуза. Деякі наявні в насінні компоненти дуже ефективні у боротьбі з артритом. На відміну від медикаментозного лікування вони не дають побічних ефектів.
Ще одна проблема може вирішитись завдяки гарбузовим насінням. Цинк, яким рясніє цей продукт, причому в природному вигляді допоможе відновити щільність кісткової тканини та запобігти тим самим виникнення остеопорозу.
Дуже корисні гарбузове насіння для чоловіків. Хоча точний механізм цього благотворного впливу на простату не вивчений, але ті чоловіки, які вважають за краще насіння гарбузове, дуже задоволені позитивними результатами. І таке захворювання, як аденома простати їм невідомо.
Мовлення кукурбітин, яке абсолютно не шкідливе для людини, прекрасне засіб у боротьбі з паразитичними черв’яками. Тому насіння можна приймати для лікування, якщо глисти таки виявлені. Показані вони і для профілактики таких захворювань.
Жінкам теж не варто відмовлятися від задоволення поласувати насінням гарбуза. Завдяки їм волосся стане красивішим, а шкіра збереже молодість довше.
На діток цей продукт впливає не лише зміцнюючий, а й як заспокійливий засіб.
За допомогою насіння гарбузових може в крові нормалізуватися сахар, і перестане турбувати підвищений тиск. Ще зміцнюватиметься судини, і прийде в норму травна система.
Деякі речовини, якими рясніють ці маленькі, але дуже корисні насіння, діють на організм людини, як антидепресанти. Тому з’їдаючи пригорщу гарбузового насіння, ви завжди будете в гарному настрої.
Шкода гарбузового насіння
І все-таки, беручи насіння та зручно влаштовуючись перед телевізором, треба згадати, що ідеальних продуктів не існує. Особливо якщо не контролювати їх вживання.
Насіння гарбузове не виняток. Якщо їх багато занадто з’їсти, то можна спровокувати загострення виразкової хвороби шлунка. Підвищений апетит може призвести до накопичення в суглобах солей. Що приведе їх до нерухомості.
Емаль на зубах легко пошкодитися, якщо насіння гризти, а не чистити іншим способом. Можна придбати вже без шкірки. Тільки перед вживанням трохи просушіть їх у духовці. Приблизно хвилин 10. Такий захід убезпечить від шкідливих мікробів.
Ще одна проблемка – калорійність гарбузового насіння. Адже в 100 г цього чудового та корисного природного продукту – 550 кілокалорій. Це, звичайно ж, недозволена розкіш для тих, хто намагається скинути зайві кілограми.
Якщо знати міру і ставитися до насіння гарбуза з певною обережністю, то вони, безсумнівно, принесуть вашому організму чималу користь. Це, перш за все, залежить від вас самих. Будьте здорові!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!